Kiosztották az idei Oscar-díjakat

A filmes világ és az az iránt érdeklődők számára mindig központi eseményt jelentett az Oscar-díj átadása. Számos kritika érte már az eseményt, illetve a díjkiosztást, s magunk részéről is valljuk, hogy szakmaiságát illetően csorbult a tekintélye, de tény, hogy még mindig ez a nagybetűs SHOW, amire a világ felkapja a fejét.

Az Oscar-díjat (hivatalos nevén: Academy Award) a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia 1929 óta ítéli az arra érdemes művészek számára. A szobor neve 1931-ben született meg, a legenda szerint Margaret Herrick, a Filmakadémia első könyvtárosa amikor megvizsgálta a szobrot, megjegyezte, hogy nagyon hasonlít nagybátyjára, Oscar Pierce-re. Hasonló történet kering Walt Disneyről is, ezen anekdota szerint ő a szobrocska keresztapja, megjegyzendő egyébként ő legtöbbször díjazott is egyben.

Az első díjátadás a média jelenléte nélkül zajlott, míg a második évben olyan lelkesedés várta az ünnepséget, hogy egy egyórás élő rádióadás, 1953-tól pedig televízió közvetítette az eseményt, s vált népszerű showműsorrá.

Az Oscar-díj története a legtöbb díjat nyert személy Walt Disney volt, aki 26 alkalommal részesült az elismerésben, őt Cedric Gibbons és Iain Neil követi 11 és Farciot Edouart 10 díjjal. A legtöbb jelölést, összesen 62-t a Metro-Goldwyn-Mayer, 59-et Walt Disney-t 59-szer, 45-öt a híres zeneszerző John Williamset, 43-at Alfred Newman könyvelhet el.

A legtöbb díjat elnyert film címén – 11 Oscar-díjjal – három alkotás osztozik: Ben-Hur (1959), Titanic (1997) és A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003).

A magyar filmgyártás eddig négy Oscart zsebelhetett be, elsőként Rofusz Ferenc Légy című animációs filmje (1980), majd Szabó István Mephistója (1982), Nemes Jeles László Saul fia című filmje 2016-ban, Deák Kristóf Mindenkije 2017-ben kapta meg a díjat.

Az Akadémia döntéseit az elmúlt években többször érte jogos kritika, értékeléseit sokszor inkább politikai jellegűnek tartották, mintsem szakmainak. Ugyanakkor kritizálták azért is, mert kevés olyan filmet díjaz, amelynek alkotója valamilyen kisebbséghez, színes etnikai csoporthoz tartozik. Az Akadémia mindig próbált kompenzálni, azonban még nagyobb vihart kavart az a döntése, amit tavaly jelentettek be, miszerint Oscar-díjat csak az a film kaphat, ami megfelel egy egyfajta – etnikai, identitásbeli – kisebbségi kvótának vagy a színészek terén, vagy tartalmában vagy a munkatársak tekintetében kell jelen lennie a sokszínűségnek. A 2024-es gálán már csak olyan filmek versenyezhetnek, melyek kipipálhatnak legalább a négy kisebbségi kvótából. Objektív véleményünk az, hogy a filmnek jónak kell lennie.

A vádak és az ellaposodó showk nem tettek jót sem az Akadémia megítélésének, sem pedig nézettségnek. Mondjuk ki magyarul: az Oscar-díj mára már elveszítette a varázsát, s az idei díjátadónak a pandémia-helyzet sem tett jót. A Covid-19 járvány lényegében gallyra vágta a mozis bemutatókat, nagyon kevés moziélményt jelentő film került bemutatásra, így kivételesen teret kaptak a streaming-bemutatók, valamint nagyobb figyelem középpontjába kerültek a kisebb volumenű, de a mainstreamnél nagyobb művészeti értékkel bíró filmek. A mostani Oscar-díjátadót nagyfokú érdektelenség vette át körül, s ez látszott a művészeken is – de ez nemcsak a járványnak, hanem a felhozatalnak is szól.

A 93. díjátadó nyertese A nomádok földje volt, ami minden jelölését díjra váltotta, letaszítva a sokak által érdemtelenül esélyesnek kikiáltott Mank-et (David Fincher rendezése). Sokak számára nagy csalódás volt, hogy Chadwick Boseman (az MCU Fekete Párduca) nem kapott posztumusz Oscar-díjat, ellenben a díj immáron másodszor is Anthony Hopkinshoz vándorolt. Ugyanakkor Glenn Close nyolcadszor is hoppon maradt.

Ennyi bevezető után következzen a díjátadó végeredménye, a kiemelt kategóriákban a jelöltek listáját is, a „kisebbekben” pedig csak a nyertesek sorát ismertetjük.

Fő kategóriák:

További kategóriák győztesei:

Te kinek adtad volna az Oscart?

Képek forrása: imdb.com