Kormányinfó: Most már biztosan ugrott az idei fesztiválszezon

Gulyás Gergely jelentette be a kormányinfón, hogy a ‘zenés-táncos rendezvényekre’ vonatkozó szabályozást augusztus 15.-e után is fenntartják. A miniszter így fogalmazott: “Fesztivál helyett garázskoncertek jönnek”.

Magyarország egyike azoknak az országoknak, amelyek a legsikeresebben kezelték a vírushelyzetet, mondta el bevezetőjében a miniszter. Kiemelte azonban, hogy ez csak részsiker, ugyanis a második hullám közeleg. Elmondta, a hazai helyzet változatlan, de jó hír, hogy déli szomszédunknál, Horvátországban az esetszámok 9 napja csökkennek.

Mindezt figyelembe véve az operatív törzs annak érdekében, hogy szeptember 1-vel elkezdődhessen a tanév, a járványügyi korlátozásokon nem lazít. A miniszter leszögezte, egyelőre csak szeptemberig látnak, ezért csak addig lesznek érvényben a megszorítások, de ennek értelmében az 500 fő feletti rendezvények tiltása érvényben marad.

5,2 milliárdos keretből támogatja a kormány a zenészeket, hogy azok garázskoncerteket adva vészelhessék át a vírushelyzetet. A programokat a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja majd le és a pályázatok feltételeit pedig a közeljövőben fogják kihirdetni.

Egy későbbi kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta a zenészek kárpótlásával kapcsolatban, hogy az állam a koncert méretének megfelelő fizetéseket fog adni. A fesztiválszervezők egyedi egyeztetés alapján kapják majd meg a kárpótlásukat.

Fedett helyen, ültetési renddel lehet tartani koncertet, majd hozzátette, stadionokban nem lesz ilyen.

Forrás: HVG

Kiemelt kép: MTI/Szigetváry Zsolt