Kormányinfó: szeptembertől további szigorítások

Az európai adatokra hivatkozva Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormánynak szigorúbb járványügyi intézkedéseket tervez bevezetni szeptembertől. Részletekbe nem bocsátkozott a miniszter, de több különböző témával kapcsolatban tett megjegyzéseket.

Utazási korlátozások

A miniszter elmondása szerint az Európai Unió legtöbb országában romlik a járványügyi helyzet, míg alig pár tagállam az, ahol stagnálnak a számok. Mindennek fényében, az utazási korlátozások enyhítéséről nem lehet szó, sőt ,,szeptember elseje utánra külföldi nyaralást senki ne szervezzen, különösen a déli országokba” – fogalmazott Gulyás Gergely.

Kiemelte: megérti, hogy sokaknak nehézséget okozhat a már előre lefoglalt utak lemondása, de a kabinetnek a teljes társadalom egészségét kell szem előtt tartania, amikor korlátozásokat hoz.

Oktatás

Az első hullám alatt azért volt szükség a rendkívül szigorú korlátozásokra, hogy ezzel időt nyerjen az ország egészségügye, most, hogy a rendszer felkészült, a tanévet rendben el szeretné kezdeni a kormány.

Gulyás Gergely szerint az ország működőképességének fenntartásához az oktatás újraindítása elengedhetetlen.

“A dokumentumban vannak nagyon fontos és jó javaslatok, ugyanakkor vannak életszerűtlen tanácsok is” – kommentálta az EMMI járványügyi protokollját a miniszter.

Vakcina és annak megfizethetősége

A kormányinfón elhangzott, hogy amennyiben egy orvosilag igazolt, hatásos koronavírus elleni vakcina megjelenik, abból Magyarország azonnal vásárolni fog. Valamint hozzátette, elképzelhetetlennek tartja, hogy legyen olyan beteg, aki anyagi helyzete miatt ne tudna hozzájutni az oltáshoz.

A járványügyi bevetési egység

 A belügyminiszter beszámolót adott arról, hogy a járványügyi bevetési egység felállt és megkezdte a munkáját. Az egység feladatait részletezve a miniszter elmondta, hogy a helyettes tisztifőorvos vezette egység a fertőzési gócpontok lokalizálásával akadályozza majd meg a vírus terjedését, valamint az együttműködő szervezetek munkájának összehangolásával segíti az erőforrások leghatékonyabb felhasználását.

Mindennek végrehajtásához a bevetési egység a helyszínen korlátozó intézkedéseket is alkalmazhat.

Sport

Gulyás Gergely hozzátette: egyelőre, a sportági szakszervezetekre van bízva annak a megítélése, hogy milyen események tarthatóak meg a hazai bajnokságokban.

Gazdaság

A szerdai kormányinfón a miniszter elmondta, a foglalkoztatottsági mutatók tekintetében szeretnék az előző évi számokat elérni. Hozzátette: júliusban 4 millió 460 ezren dolgoztak, ami a januári adatnál 2600 fővel több, de a tavalyi adattól még elmarad, de július közepe óta az álláskeresők száma stabilan csökken.

A gazdaság újraindításával kapcsolatban Gulyás Gergely kiemelte, az Unió minden államában gazdasági visszaesést mutattak ki, de magyar adatok az átlagnál jobbak.

Forrás: mti.hu

Kép forrása: mti.hu (Budapest, 2020. augusztus 19. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2020. augusztus 19-én. MTI/Balogh Zoltán)