Koroknai Támas – interjú

Mai interjúnk főszereplője Koroknai Tamás. Tamás elég sokszor fog feltűnni az oldalunkon, mivel jelenleg is (főleg) ingatlan-felújítással, belsőépítészettel foglalkozik, és első körben e témakörökben igyekszik majd segíteni titeket pár érdekességgel, és igyekszik majd nem kevés hasznos információt megosztani veletek.

Szia Tamás! Kérlek mesélj nekünk egy kicsit, hogy kerültél kapcsolatba az ingatlan-felújítás/belsőépítészet területével? Mi volt az, ami miatt erre adtad a fejed?

Szia Laci, illetve üdvözlök minden kedves olvasót/látogatót. Többéves idegenforgalmi pálya után jött ez a lehetőség, egy német cég magyarországi leányvállalatánál lettem szaktanácsadó, ahol sokat tanultam a belsőépítészetről, tervezésről és műszaki dolgokról. Hamar kiderült, hogy ez számomra kedves és nagyon szerethető terület. Azóta is imádom. Nem volt teljesen ismeretlen a terület, mert korábban ingatlanértékesítéssel is foglalkoztam. Azért adtam erre a fejem, mert belső késztetésem volt akkor valami újra, amitől teljesebb leszek. Jó döntés volt!

Hamarosan megalapítjátok a cégetek, a REIMEN Kft-t. Milyen nehézségekkel találkoztatok a cégalapítás kapcsán? Mit tanácsolnál olvasóinknak, mire figyeljenek oda cégalapításnál?

Nehézségek mindig mindennél vannak. A legfontosabb, hogy alaposan ismerd azt a piacot, azt a szektort, amiben versenyezni akarsz, mert stratégiát csak ez alapján tudsz felállítani. A bürokrácia a cégalapítást sem kerüli el, utána kell járni, milyen tevékenységi köröket kell felvenni, melyik igényel szakképzettséget és melyik nem. Megfelelő ügyvéd, könyvelő és pályázati tanácsadó megtalálása is kritikus fontosságú. És talán a legfontosabb, a jövőbe látás. Fel kell készülni előre a jövőbeli kihívásokra, hogy ne váratlanul érjen minket. Jelen esetünkben a Covid-19 második hulláma által előidézett gazdasági hatásokra igyekszünk előre forgatókönyveket felállítani, mivel ez a partnereinket is érinteni fogja.

Min dolgoztok most? Mi a cégetek fő profilja?

Jelenleg 2 aktív szál van. Az egyik a belsőépítészet, ami a helyszíni felméréstől, szaktanácsadástól, a látványtervezésen át a kivitelezésig végigkíséri az ügyfelet a teljes folyamaton, segítvén ezzel a biztonságos és kételymentes döntéshozást.

A másik vonal ipari szegmens. Kapacitás átszervezés fémipari területen. Igazából hidat képzünk azok között, akik sok szabad géppel és emberi erőforrással rendelkeznek és akik teljesen le vannak kötve de még lenne plusz rendelésük és a kevés gép és ember miatt nem tudnak több munkát felvállalni.

A 3. szál még épülőfélben van, speciális tisztítás, kifejezetten az otthoni és munkakörnyezet biztonságossá tételéhez.

Mesélj az eddigi legkedvesebb munkádról/munkátokról.

Ez Debrecenben volt, a megrendelő alapos volt, és a lehető legnagyobb részletességgel kellett kiszolgálni és megoldást találni az igényeire. A megoldások tervezéses összerakása első nap 8, a második nap pedig még egy 6 órás tárgyalás formájában zajlott le. A kivitelezésnél is végig jelen voltam, és a végeredmény gyönyörű lett. (arab gres-porcelán a padlón és a falon, falsík alatti gépészeti megoldások, ledes plafonba épített esőztető, stb.) Akkor még tanultam a szakmai dolgokat, így az ilyen kihívások gazdagítják igazán az embert és segítik a fejlődését.

Ha belépsz egy átlagos magyar otthonába, milyen kihagyott lehetőségekkel találkozol?

Hermes Trismegistos mondta, hogy ami fent, az lent, ami kint, az bent. Az otthonunk a belső lelki világunk kivetülése kell, hogy legyen, minket kell, hogy tükrözzön, akkor fogjuk igazán otthon érezni magunkat. Sokan viszont az átlag/sablon megoldásokkal „teszik rendbe” a lakásukat/házukat, s olykor kisebb ráfordításokkal nagy vizuális átalakulást lehet elérni. Pl. a szín és fény arányok megfelelő összeillesztése, az otthon sötét zugainak világosítása, az ergonómia fokozása, stb.)

Milyen trendek figyelhetőek meg nálatok?

Hál’istennek az elmúlt évek tapasztalataival szemben azt érzékeljük, hogy az emberek elkezdtek a minőségibb termékek irányába mozdulni, amit üdvözlünk! Van egy mondásunk, hogy a legdrágább helyiség az, amit hamar újra fel kell újítani. Ez általában a felhasznált termékek minőségével kézen fogva jár, persze kell hozzá a szakszerűtlen beépítés/felhasználás is. Trendként a tartósabb színek felé mozdulnak az emberek, föld színei (barna, beige, szürke, matt színek), illetve a kevésbé kirívó színek(pl kék, fehér), s ezek jó választások, mert 10-15 év múlva is jól fog kinézni, mert időtállóak.

Mit érdemes még tudni rólad?

Szeretek utazni, kifejezetten az emberek által kevésbé háborgatott természeti látnivalók a kedvenceim, pl. a Pilis és a Mátra eldugott tanösvényei, vagy nehezebben megközelíthető részei, szeretek horgászni, de sajnos ritkán tudom eme hobbymat gyakorolni, Gödöllőn élek (menyasszonyommal), és ha sok időm lenne, akkor sokat olvasnék! Ezen kívül egy kb. 7 ezer éves alapokkal rendelkező asztrológiai iskola képviselőjeként segítek az embereknek jobban megismerni önmagukat, mert használati utasításként születésünkkor ezt csomagolják még a „dobozba”.

Az ezotériára még egyszer biztosan vissza fogunk térni, de búcsúzóul árulj el nekünk egy dolgot a bakancslistádról.

Hmmm, Egyiptomba nagyon szeretnék elmenni. Azok a piramisok nem csak szépek, de …

Képek forrása: Koroknai Tamás