Kritika: The Mandalorian 2. évad

Jon Favreau tavaly debübált The Mandalorian című sorozata egy új reményt jelentett a Star Wars-univerzum igencsak megcsappant renoméjának. Mert bizony a Zsivány Egyes kivételével a Disney-éra filmjei több, mint megosztóak voltak, ami nemcsak a kritikai visszhangban, hanem a bevételek jelentős csökkenésében is mérhetőek voltak. A Mando lényegében a Star Wars egyik legikonikusabb figurájára, Boba Fettre hajazó fejvadász kalandjait mutatta be. Favreau és stábja azonban érezte, hogy mi hiányzott az új filmekből: egyrészt tisztelet a rajongók és az eredeti űrsaga iránt, másrészt a westernhangulat, amit nyers módon, olykor száraz fekete humorral mutattak be. Mindezeken túl merchandising-bombát is bevetettek Baby Yoda személyében, ami olyan magasra emelte a cukiságfaktort, ami jó pár cukorbeteg rajongónál és kritikusnál azért kiverte a biztosítékot. De összességében, s annak ellenére, hogy faékegyszerűségű történeteket kaptunk, és a főszál is sokszor csak helyben topogott, zömében mégis kellemes élményt nyújtott a nézők számára, rossz nyelvek szerint megmentve ezzel magát a Disney+ csatornát is.

A folytatás, mint az általában szokott lenni, csak rosszabb lehet, mondják oly sokszor, s bizony érezhető volt, hogy zavar van az Erőben. A második évad első fele továbbra sem vitte előbbre a főszálat, pusztán mellékeseményeknek lehettünk szemtanúi, amelyek ugyan jól néznek ki, hangulatosak is, de az igazat megvallva, meglettünk volna nélkülük is, sőt, egyes mellékkarakterek esetében (lásd: párosodásra váró békalény) még a szemünk kikaparását is megkockáztattuk volna. Mindemellett a színészi játéktól sem ájultunk el, ez szintén az elég rosszul megválogatott mellékszereplőkre igaz, egyedül Timothy Olyphant szereplése volt színészileg elfogadható, továbbá a Baby Yoda (mára már a nevét is megtudtuk: Grogru!) csak tovább növelte a cukiságfaktort, egyben a játékeladások volumenét. A Mandót alakító Pedro Pascal viszont még mindig cool.

Ám az évad felétől, az 5. résztől sok minden megváltozott: tény, hogy még mindig lassan, de már határozottabb lépésekkel indultak meg fejvadász és kis védence, az apró kis manó történetének végkifejletéhez (?), ráadásul olyan fanservice keretében, ami minden bizonnyal kőkemény orgazmust váltott ki a rajongótábor keretében.

Mert mit is csináltak a sorozat alkotói? Visszahoztak az előzménytrilógiából, az eredeti trilógiából, továbbá animációs sorozatokból népszerű karaktereket (van, akit csak említés szintjén), s ezzel képesek voltak hálót szőve egységesíteni az eddig szétesőnek látszó univerzumot (valójában: nem az, csak igen sok utána olvasást igényelt!). Ráadásul, a behozott karakterek esetében, aki ráadásul még olyan felütést/levezetést kaptak, ami mindjárt spinoff-ért kiált.

Hogy konkrétumaiban említsük! A klónok háborúja legkedveltebb karakterének, a Rosario Dawson által megformált Ahsoka Tanónak a visszatérése már önmagában egy új történetszál bevezetését vezette fel, ráadásul – Timothy Zahn rajongóinak nagy megelégedésére – Thrawn főadmirális nyomát kutatja. A napokban elhunyt, Jeremy Bulloch által eredetileg megformált Boba Fett karakterét is újra láthattuk, az előzménytrilógiából megismert Temuerra Morrison alakításában, egy rendezői szempontból erősen vitatható (pedig Robert Rodriguez volt az elkövető!), leginkább fanfilmként értékelhető alkotásban, de önmagában a fellépése és a kultikus páncéljának felöltése csak tovább növelte a rajongói éhséget. És az évadzáró…! Jesszusmáriaatyaúristen! Favreau-ék elérték azt, amire a gyalázatos záró trilógia nem volt képes: A JEDI VISSZATÉRT. Többet erről a jelenetről nem mondunk, csak annyit: ha rajongó vagy, AZT A BIZONYOS 5 PERCET SZÁZSZOR VISSZA FOGOD NÉZNI, örömujjongás és könnycsepp-morzsolás közepette!

Minden hibája megbocsátható a sorozatnak mindezekkel a húzásokkal, hiszen élményfaktort adnak a rajongóknak, igaz, a történetiségen és főleg a mellékszereplők játékán lenne mit javítani. Mindehhez továbbra is pazar, mozifilmekhez közelítő látvány társul, ami elsősorban az eredeti trilógia világát idézi meg, ez a történet elhelyezése okán indokolt (A Jedi visszatér után 5 évvel járunk), s valljuk be: kedves a lelkünknek.

Joggal lehet pofátlan rajongói kiszolgálásként kezelni a sorozatot, de a Star Wars-rajongók most éppen erre vártak. Favreau-ék emellett, Lucashoz hasonlóan, számos popkulturális alkotásból is merítenek, ideértve a japán szamurájfilmektől egészen az E.T.-ig. S ez a kozmikus turmix is csak közelebb hozza azt az életérzést, amit a záró trilógia esetében egyáltalán nem érezhettünk. Nem világmegváltó alkotásról van szó, de képes arra, hogy újra gyereknek érezzük magunkat, s nem szándékozik mindent elvenni, ami számunkra anno oly kedves és szórakoztató volt. Főhajtás a gyerekkorunk, az eredeti trilógia előtt, visszaadja azt, amit már elveszettnek hittünk, ráadásul úgy, hogy az univerzumot képes és kész építeni, tágítani.

Mando általi kísérlet ilyenformán sikeresnek mondható, olyannyira, hogy a Star Wars filmiparág új lendületet vett, ami az utolsó három mozifilm kétes megítélése és egy határozott anyagi bukása után megbicsaklott. És a gépezet be is indult. Ismert, hogy a hetekben Star Wars-dömpinget jelentettek be, mivel már biztos ismeritek az információkat, ezért ezeket csak összefoglalóan jelentjük számotokra.

Hivatalosan is bejelentették az Ahsoka Tano, az Obi Wan Kenobi, a Zsivány Egyesből ismert karakterre építő Andor, a Rangers of the New Republic, The Acolyte és a Lando című live action sorozatokat. Mindezek mellett új animációs szériákra is lehet számítani, úgymint: The Bad Batch (ez A klónok háborúja kvázi folytatása lesz), A droid story, Star Wars: Visions. Bejelentésre került továbbá két mozifilm is: a 2023-ben bemutatásra tervezett Rouge Squadron (rendezője, Patty Jenkins már letette az asztalra a Wonder Womant), valamint megerősítésre került ismét Taika Waititi filmje is (a címét még nem tudjuk).

Mindezek mellett Mando kalandjai is folytatódnak, de addig is, és ne hagyd ki a stáblista utáni jelenetet sem, mert egy rövid szkeccs felvezeti és egyben bejelenti a jövő karácsonytájt debütáló Boba Fett-sorozatot is, ami sokunk titkos álma volt.

Reméljük, hogy nem mennyiség nem fog a minőség rovására menni, s a Disney-éra eddigi hibái kijavításra kerülnek, a rajongók és a saga iránti tisztelettel és jól átgondolt, hangulatos mesemondással. Az Erő legyen velünk.

THE MANDALORIAN 2. ÉVAD ÉRTÉKELÉSE

Epizód Rendező Imdb szerint Objektíven
2×01 The Marshall Jon Favreau 9,0 7,2
2×02 The Passenger Peyton Reed 7,9 6,0
2×03 The Heiress Bryce Dallas Howard 8,9 7,5
2×04 The Siege Carl Weathers 8,5 6,7
2×05 The Jedi Dave Filoni 9,6 7,5
2×06 The Tragedy Robert Rodriguez 9,4 6,0
2×07 The Believer Rick Famuyiwa 9,0 7,0
2×08 The Rescue Peyton Reed 9,9 7,5

Képek forrása: imdb.com