Majdnem a kukában végezte Mahatma Gandhi szemüvege

Az East Bristol Aukciósház egyik postaládájából félig kilógva töltötte a hétvégét az a boríték, amiből hétfő reggel vette ki a cég munkatársa a legendás indiai jogvédő jellegzetes szemüvegét.

Sokaknak nehezére eshet akár csak elképzelni Gandhi arcát a jellegzetes arany keretű kerek lencsés szemüvege nélkül, hiszen a politikai legenda szinte minden ábrázolásán viseli.

Az egyik ilyen híres szemüveget postázta el egy bristoli lakos a brit aukciósháznak ezzel a felirattal: “Ez Gandhi szemüvege”. Amikor a vállalat az értékbecslés után felvette a kapcsolatot az eladóval, az azonnal azzal kezdte, hogy amennyiben a szemüveg értéktelen azt dobják csak ki a kukába. Amikor a East Bristol egy munkatársa kijavította, hogy a szemüveg nem értéktelen, hanem a becsült ára akár 15 ezer font – jelen árfolyam szerint 5,7 millió forint – is lehet az eladó majdnem leesett a székről.

A tulajdonos elmondta, hogy a szemüveg az 1920-as évek óta a családja tulajdona, mikor egy felmenője, a British Petroleum alkalmazottjaként Dél-Afrikába látogatott, és ott találkozott az indiai jogvédővel. Az, hogy a találkozás után, hogyan és miért kapta meg a brit vállalat alkalmazottja éppen Gandhi szemüvegét, nem tudni.

Forrás: bbc.co.uk

Kép forrása: pexels.com