Még mindig az agglomeráció a vonzóbb, ürül kifelé a főváros

A ’90-es években még kétmilliós főváros hosszú évek óta tartó zsugorodásának trendje tovább folytatódott: 2019-ben 40 ezren választották az agglomerációba való költözést, míg 61 ezren a fővároson belül változtattak lakhelyet a kerületek között.

A KSH adatainak összesítése alapján látható, hogy igen nagy mértékű népességmozgás történt a budapesti lakáspiacon: 6 ezerrel többen költöztek ki a fővároson kívülre, mint amennyien választották Budapestet. A trend legnagyobb nyertese a XVII. kerület volt, ahol 2000 elköltözőre 3000 beköltöző jutott, míg a legpasszívabbak az óbudai és rákosmentei lakosok voltak. Logikusan a külső kerületekbe irányult a kiköltözés fő iránya és pozitív mérlege, míg az egyre dráguló belsők fokozatosan veszítenek lakosságukból.

Ezt a negatív trendet erősen befolyásoltak a tavaly rekordokat döntő ingatlan és albérleti árak, amelyek egyre több embert kényszerítettek kintebb költözésre, ami így közvetetten az ingázók számát növeli majd folyamatosan, ezzel pedig végeredményben a főváros infrastruktúráját terhelik meg egyre jobban. Az ingatlan.com felmérése alapján a legolcsóbb kerület a XXIII. volt, ahol átlagosan 476 ezer forint négyzetméter áron kínálták a lakásokat, míg továbbra is őrzi biztos helyét legdrágábbként az V. kerület. Költözési aktivitásban tavaly kiemelkedő értékeket regisztráltak Újbudán és Zuglóban is, itt 813 és 700 ezer forint / négyzetméter árat szabtak meg az eladók átlagosan.

Forrás: azenpenzem.hu

Kép forrása: budapestkornyeke.hu