Meghalt a Profi

88 éves korában, 2021. szeptember 6-án elhunyt a filmvilág egyik legnagyobb európai ikonja, Jean-Paul Belmondo. A Magyarországon is népszerű szicíliai-piemonti és algír ősöket is felsorakoztató filmsztár már kiskorában, apja hatására érdeklődött a művészetek iránt, ugyanakkor a sport is foglalkoztatta, aktívan bokszolt. A védjegyévé vált orrát mégsem egy ökölvívó mérkőzésnek, hanem egy iskolai verekedésnek köszönhette.

A hírnevét Godard Kifulladásig című klasszikusa révén szerezte, annak ellenére, hogy már az 50-es években is számos szerepet tudhatott maga mögött, azt követően az Új hullám sokat foglalkoztatott színésze volt. A 1960-as években azonban mind többször fordult a szórakoztató filmek irányába, mint a Cartouche, Riói kaland, Egy kínai viszontagságai Kínában. Partnerei között olyan nevek szerepeltek, mint Jean Gabin, Omar Shariff, Gina Lollobridiga, Alain Delon (Borsalino) – a nagy „riválisával” csak a 1990-es években vállalt újabb közös mozit (Két apának mennyi a fele).

A komédia és a kalandfilm egyaránt a zsánerébe tartozott, sportolói alkatának köszönhetően mindig elutasította a kaszkadőri segítséget, valamennyi akciójelenetet ő maga forgatta le.

A népszerűsége a nyolcvanas években sem lankadt, sőt, ekkor érte el legnagyobb sikerét A profival, ami ikonikus státuszát Morricone legendás zenéjének is köszönheti. Ebből az időszakból származik a könnyed háborús kaland-vígjáték, az Ászok ásza, a Montreális bankrablás, a Kellemes húsvéti ünnepeket. A filmes sikerei ellenére mind inkább a színház felé fordult, az általa alakított Cyrano óriási sikert aratott.

A kilencvenes években egyre kevésbé vállalt szerepet, részben családi tragédia okán is az otthon nyugalmát választotta. Ebből az időszakból a Nyomorultak az egyetlen kiemelkedő alkotása. Súlyos betegsége és balesete miatt teljesen elvonult a filmművészettől, 2000. után így is hat szerepet vállalt, legutolsót 2013-ban.

Belmondo élete mentes volt a magánéletbeli válságoktól, holott maga is többször házasodott, házasságaiból 3 gyermeke született.

A többszörös BAFTA-, egy César-díjas és 2001-ben életműdíjjal jutalmazott, 91 filmben szereplő színészlegenda 88 éves korában távozott, vele valódi ikon távozott a filmes szakmából, magával vitte sármját, egyedi megjelenését, férfias stílusát, betölthetetlen űrt hagyva maga után.

Képek forrása: imdb.com