Megújult logóval érkeztek az új Intel mobilprocesszorok

Az utóbbi időben a Santa Clarában székelő processzorgyártó nyakára növő AMD modern és újító Zen architektúrájával, pénztárcabarát árazásával és folyamatos, agresszív csíkszélesség csökkentésekkel igencsak nehéz helyzetbe hozta az évek óta technológiailag egyhelyben toporgó, már sokéves Core technológiáját foltozgató techóriást.

A jó ideje halasztgatott Tiger Lake kódnevű központi egységek végre hivatalosan is be lettek a mai nap jelentve. A kékek 11. generációs mobil processzora továbbra is a zöldek után kullog 10 nanométeres csíkszélességével, ami a gyártó elmondása szerint így is 20 %-kal gyorsabb az előző generációs Ice Lake példányokhoz képest, míg az elődben debütált Intel Xe grafikus chipek itt már kétszeres órajelen pörögnek és nagyjából a budget, alkalmi játékra már alkalmas laptopokban elterjedt MX300-as sorozatú Nvidia GPU-hoz hasonló teljesítményt nyújtanak. Az új processzorcsaládot két osztályba sorolták: a 12-28 W fogyasztásúak az intenzívebb felhasználásra szánt példányok, míg a 7-14 W-ra leszabályozottak a gyengébb, ultra thin, könnyen hordozható és energiatakarékosabb gépekbe kerülnek, ami többféle megoldású laptop dizájnt és konfigurációt tesz lehetővé a gyártóknak. A csúcsmodell a négymagos Core i7-1185G7 lesz, Xe grafikával és 3-4,8 GHz-es órajellel, míg a vékony laptopokba a Core i7-1160G7 fog beépítésre kerülni, szintén Xe grafikával és 1,2-4,4 GHz órajellel.

Egy füst alatt teljes arculatcserébe és drasztikus dizájnváltásba is belevágtak: a Core család 2006 óta velünk levő eddigi logóját egy sokkal letisztultabb és szögletesebb vonalvezetésű újra cserélték. Érdemes lesz még a jövőben az Intel Evo jelzést is figyelni a laptopokon. A néhai Project Athena az aktuális elképzelések szerint azt fogja jelezni a vásárlók felé, hogy a legfrissebb hardverek kaptak helyet a kasztniban és a hordozható számítógépnek teljesítenie kell több kritériumot is, azaz alvó módból 1 másodperc alatt fel kell állnia az operációs rendszernek, minimum 1080p-s kijelzővel legalább 9 órát kell működnie akkumulátorról, míg a gyári töltővel fél óra alatt 4 órára elegendő energiával kell a telepeket feltöltenie.

Forrás: Index

Kép forrása: Intel