Mennyire kezelhetőek a farkaskölykök?

Az ELTE TTK Etológia Tanszék kutatói legújabb vizsgálataik során 16 farkas és 11 kutyakölyköt neveltek azonos módon, pár napos koruktól 3 és 24 hetes koruk között.

„Különböző helyzetekben – apport feladatban, behíváskor, ültetéskor, szőrápolás közben, illetve szájkosárral történő séta közben – vizsgáltuk a viselkedésüket. Az apport és a behívás tesztekbe 12 anyja által nevelt kiskutyát is bevontunk” – mondja Ujfalussy Dorottya, az ELTE Etológia Tanszék Családi Kutya Programjának kutatója.

A csöppségek már egészen kis korukban odakerültek a gondozójukhoz, még mielőtt kinyílt volna a szemük. A gondozóik mindenhova (erszényben) magukkal vitték, hogy a kis állatok minél intenzívebben emberi környezethez szokjanak. Napi 22-24 órát voltak együtt és naponta találkoztak új emberekkel, állatokkal, új ingerekkel.

A kölykök hetente minimum 2 alkalommal egymással is találkoztak. Az ELTE kutatói felfigyeltek arra, hogy behíváskor, ültetéskor, szájkosár feladásakor nagyjából ugyanúgy viselkedtek, amikor azonban már egy labdát kellett visszahozniuk, a kutyusok sokkal többször hozták vissza.

„Az intenzív szocializációval elértük, hogy sok feladatban irányíthatók lettek a farkasok. De a kutyákhoz képest kevésbé voltak kezelhetőek, főként, ha megszereztek valamit vagy nem tetszett nekik, hogy hozzájuk nyúltak. Az anya által nevelt és az emberek által nevelt kiskutyák viselkedése viszont nem különbözött a tesztekben. Az eredményekből arra következtettünk, hogy a háziasítás során fontos szempont volt a kezelhetőség” – mondja Kubinyi Enikő, az ELTE vezető kutatója.

„Fontos megjegyeznünk, hogy noha a farkasok megtaníthatók bizonyos feladatok végrehajtására, például leülni, illetve bizonyos szintig irányíthatóak, társállatként való tartásuk – jórészt éppen kezelhetetlenségük miatt – veszélyes, erre nem alkalmasak. Fogságban tartott farkasoknál viszont a szocializáció és a tréning jelentősen javíthatja az állatok életminőségét” – tette hozzá Ujfalussy Dorottya.

Az ELTE etológusainak eredményei a Scientific Reports tudományos szaklapban olvashatóak.

Forrás: ELTE Családi Kutya Program

Képek forrása: ELTE Családi Kutya Program