Mi is az az akril? 1. rész

A fürdőszoba vagy konyha felújítása azon életeseményeink közé sorolható, amelyek életünkben viszonylag kevésszer történnek meg, gyakorlatilag egy kezünkön meg tudjuk számolni, hányszor újítunk fel fürdőt. Ugyanolyan felelősségteljes és megfontolt, átgondolt döntést igényel, mint pl. egy lakásvásárlás, vagyis döntésünk eredménye azután akár 20 évig is a szemünk előtt lehet, annak az összes jó és rossz következményével együtt.

Cikksorozatunk első részében a fürdőszobai akriltermékekről beszélünk egy kicsit.

Mi is az az akril(acryl)?

Röviden, egy hőre lágyuló műanyag, ami 200 Celsius fokon olvad, ezen a hőfokon önthető. Tágabb értelemben egy olyan kompozit anyag, amelyben az összetevők legnagyobb részét alumínium trihidrát és kötőanyagként polimerizált akrilgyanta adja. A hozzáadott színpigmentek az akril lapok változatos megjelenését biztosítják.

Ez eddig szép és jó, viszont itt már egy fontos különbségre fel kell hívni a kedves olvasó figyelmét. 2 féle akril káddal találkozhatnak a kereskedelmi forgalomban. A 100%-os szaniter akrillal, illetve az úgynevezett ABS akrillal. A 100% szaniter akrilnál van egy 3-5 mm-es akril kopóréteg, ami egy üvegszálas merevítést kap, amit műgyantával rögzítenek a kád külső felületére, mert az akril önmagában nem elég erős ahhoz, hogy nagy terhelésnek is ellenálljon.

Az ABS akrilnál a kopófelület mindössze néhány tized mm, amit egy ABS műanyagréteg követ, rosszabb esetben cementált purhab. Első ránézésre szemmel láthatóan a 2 akril között nem lehet különbséget tenni, de ha vesszük a fáradtságot és a lefolyónál vagy a kádperemnél megnézzük, hogy miből milyen réteget látunk, akkor bölcsebbek leszünk. Természetesen a zuhanytálcák esetében is ugyanezen anyagokra számíthatunk. A cikk hamarosan folytatódik.

Kiemelt kép: pikist.com