Mi is az az akril? 2. rész

A fürdőszoba vagy konyha felújítása azon életeseményeink közé sorolható, amelyek életünkben viszonylag kevésszer történnek meg, gyakorlatilag egy kezünkön meg tudjuk számolni, hányszor újítunk fel fürdőt. Ugyanolyan felelősségteljes és megfontolt, átgondolt döntést igényel, mint pl. egy lakásvásárlás, vagyis döntésünk eredménye azután akár 20 évig is a szemünk előtt lehet, annak az összes jó és rossz következményével együtt.

Előző cikkünk folytatása következik.

Egyes gyártók költségcsökkentésből olcsó színezőanyagot, krétaport használnak az akril anyagának fehérítésére, ezt nagyon egyszerűen le lehet ellenőrizni, ugyanis a lefolyócsatlakozásnál vagy az oldalperemnél az ujjunkat erősen végighúzzuk és az akril fehér nyomot hagy a bőrünkön, borítékolható, hogy krétaporral kevert akrillal állunk szemben.

Ennek annyi hátránya van, hogy nincs olyan hosszú élettartama, mint egy minőségi akril kádnak. Ugyanez igaz a zuhanytálcákra is. Kádakhoz és zuhanytálcákhoz is mindig vegyük meg a hozzá tartozó lábat és a hornyokat. Kádláb nélküli beépítésnél a kád azonnal elveszítette a garanciáját. Ezek nem öntvénykádak, amelyeket téglákra ültetve is be lehet építeni, hanem előre megtervezett pontokon rögzítve a kádlábakat biztosítjuk a megfelelő súlyelosztást a kádban, így annak a lehető leghosszabb élettartama lesz.

 

A hornyokat a kádperem stabilizálása miatt érdemes használni, de ha valaki nem akarja furkálni vagy vágni a falait, akkor egy parapet fallal is megoldható a probléma. (ez általában Ytongból, porfixből, vagy hasonló anyagokból érdemes építeni és a megfelelő vízszigeteléssel lekezelni)

Zuhanytálcánál különösen fontos a peremek megfelelő rögzítése, hiszen ott a súly kisebb felületen oszlik el egy kádhoz képest, így azokon a felületeken nagyobb is a terhelés. Egy jó minőségű szaniterakril terméket többször is fel lehet polírozni, ha karcos vagy kopott lenne bizonyos felületeken. A termékek ára nem mindig mérvadó, és ritka az, amikor olcsón jó minőségű kádat kaphatunk.

Ha a fentebb leírtak segítettek Önnek, vagy segíthet ismerőseinek, családtagjainak, egy megosztással hozzájuk is eljuttathatja a REIMEN – lakossági és üzleti szolgáltatások – hasznos tippjeit, információit. Ha kérdése van, írjon nekünk és szaktanácsadóink szívesen reagálnak megkeresésére.
Következő cikkünk érkezik hamarosan.

Kiemelt kép: pikist.com