Miért érheti meg vállalkozónak lenni?

Ezer és egy helyről hallhatod, hogy jobb a biztos, ne lépj ki a bizonytalanba – pláne most.

Hallhatod ezt a családodtól, a barátaidtól és még a kollégáid is eltántoríthatnak. Azonban, ha már megérett benned a változtatás gondolata, akkor bizonyos tényekkel jobb, ha tisztában vagy. Ehhez gyűjtünk egy kis kapaszkodót nektek.

Léteznek olyanok, akik a már meglévő munkájuk mellett, másodállásban próbálják elindítani saját vállalkozásukat. Vannak olyanok, akik egyből azt mondják, hogy elegem volt és teljesen más formában próbálják élni a saját életüket. Mindkét választás helyes, legitim, megvannak a maguk előnyei, azonban megvannak a buktatóik is. (Mi az első opciót jobbnak gondoljuk…)

Egyet azonban mindenképpen fogadj meg: tervezz jó előre, hogy mit, hogyan, kivel és mikor szeretnél csinálni, mivel a kapkodás balul is elsülhet – erre rengeteg példát láthattunk már.

Számolj azzal jó előre, hogy teljesen más lesz. Ki fogsz lépni a komfortzónádon kívülre, elkezded feszegetni a saját határaidat, és észreveszed magadon, hogy nini, már 9 óra, de még ötletelgettek, még tervezgeted a holnapi szállítást, a jövő heti rendezvényt stb. Nem úgy, mint amikor délután 5 órakor leteszitek a tollat, és rohansz a boltba tejért, kenyérért és a szalámiért.

Tavaly láthattunk két döbbenetes számadatot:

  • a magyar felsőoktatásban tanulók mindössze 14%-a szeretne vállalkozni,
  • és a magyarországi vállalkozások közel 60%-a az alapítást követő öt éven belül tönkremegy.

Ebből is látszik, hogy nem megy mindenkinek a vállalkozói lét.

Azonban, ha már meghoztad a döntést és belevágsz, megtettél egy olyan lépést, amit nagyon sokan nem mernek megtenni. Ezzel egyidejűleg ki kell lépned az alkalmazotti gondolkodásmódból és a gondolatmenetedet átállítani. Ez csak a kezdet.

Spoilerveszély: borzasztó sokat kell előre tervezni, szervezni és rettentő sok adminisztrációs feladat lesz. Személy szerint jobb ötletnek tartom azt, ha van melletted valaki, aki ki tud húzni az olyan depresszió közeli állapotból, amikor lehet, hogy feladnád, és segítségért kiáltanál, mert úgy érzed, hogy egyedül már nem bírod. Az a valaki nem feltétlen kell, hogy a legjobb barátod legyen, vagy a feleséged, vagy a barátnőd…

Ha azokkal a kifogásokkal találkozol, hogy ez azért nem fog menni, mert

  • nincs elég pénzed,
  • nincs meg a megfelelő kapcsolatrendszered,
  • nem vagy vállalkozó típus,

akkor ne aggódj, ezeket nagyjából mindenki megkapja.

Biztos ismered az egyik giga ruházati márka régi reklámszlogenjét, ahol azt sulykolják, hogy a lehetetlen nem létezik. Szerintem igazuk van.

Az elmúlt években mi is rengeteg helyről hallottuk ezeket a kifogásokat. A legfontosabb az lesz, hogy TANULJ. Tanulj meg mindent, ami a vállalkozásod építéséhez szükséges, kapcsolódjon az akár a vezetéshez, kommunikációhoz, vállalati pénzügyekhez. Ha felvértezed magad a tudás okozta önbizalommal és azt a magad javára fordítod, már bőven nyertél.

3+1 indok arra, hogy belevágj:

  1. A saját főnököd leszel.

A legtöbben már találkoztak olyan főnökkel, akitől a hideg kirázta őket, és a hátuk közepére nem kívánták, hogy reggel 8 órakor az ő mosolya nyissa a napjukat. (Személyes tapasztalat: nem a legjobb dolog egy olyan főnökkel együtt dolgozni, akinél tudod, ha szar a napja, a Tied is biztosan az lesz…)

  1. Azzal foglalkozhatsz, amivel csak szeretsz

Ha már unottan érkezel be a szenvedésed helyszínére, az a 8 (?) óra nem lesz felhőtlen. Helyette olyannal foglalkozhatsz, ami Téged motiválhat és azzal, ami esetleg boldoggá is tehet. Ha már vállalkozó leszel, Te választhatod ki, hogy kivel, mikor és milyen keretek között dolgozhatsz.

  1. Anyagilag is jobban járhatsz

Nagy valószínűséggel nem az első hónapokban fogsz összehozni annyi pénzt, hogy a Karib-tengerről irányítsd a céged, de kitartó munkával és kellő alázattal a vállalkozásodba fektetett munka bőven meghozhatja az anyagi jólétet. És – nem utolsó sorban – nem más szekerét fogod tolni.

     +1. Változatosság

Ha már unod a napi 8 órád ugyanazzal a feladattal eltölteni és már herótod van egyes kollégáidtól, akkor itt az ideje valami újat kitalálni. Legyen az a könyvelő, akivel találkozol, egy új beszállító, vagy egy új ügyfél már teljesen más mederbe terelheted a napi rutinod, mint a „gyárban”.

Nem célunk senkinek azt tanácsolni, hogy vállalkozásra adja a fejét. A célunk az, hogy – ha minimálisan is, de – támogatást nyújtsunk azoknak, akik már tudják, hogy igen, márpedig belevágnak

Kép forrása: needpix.com