Minimális a visszaesés a kibocsátásban a járvány alatt

Sokak azt hinnék, hogy a vírus okozta utazási korlátozások és egyéb, a közegészséget védő szabályozásoknak hála az elmúlt pár hónap kibocsátási eredményei kiemelkedően jók lettek volna, de sajnos a valóság kiábrándító.

Az IFLScience cikke szerint a járvány okozta intézkedések csak átmenetileg csökkentették a károsanyag kibocsátást és így is szinte teljesen elenyésző mértékben. Azonban a gazdaság ilyen jellegű, példátlan leállása a tökéletes lehetőséget nyújtaná a gazdaság környezetbarát újraindítására új megoldások előtérbe helyezésével.

A Leedsi Egyetem kutatói 123 országban tíz különböző üvegházhatású gáz szintjét vizsgálták 2020. februárja és júniusa között, emellett az emberek mozgását is megpróbálták megfigyelni.  A NASA, a Google és az Apple adatait is felhasználták a kutatásukhoz.

Az eredmények azt mutatják, hogy áprilisban csökkent mind a mobilitás, mind a kibocsátás, azonban ez egy elszomorítóan kis siker.

A szakértők szerint, a 2020-as intézkedések hatására egy évtized múlva alig 0,01 vagy 0,005 fokos csökkenést fog jelenteni az átlaghőmérséklet emelkedésében. Az előrejelzések szerint 2050-ig 0,2 – 0,9 fokos növekedés várható, ami kifejezetten rohamtempónak nevezhető, ha számításba vesszük, hogy az ipari forradalom kezdete óta 1,1 fokkal melegedett a földünk.

Kép forrása: pixabay.com