MOZGÓ KÉPEK: NOVEMBERRE AJÁNLJUK

Kulturmissziónk során, melynek célja, hogy éles határvonalat húzzunk a remek és a nézhetetlen filmek között, megkímélve benneteket akár egy traumatikus élménytől is, októberben kellemes és kellemetlen meglepetések egyaránt értek minket a mozikban, de mindenképpen a legrosszabb hír az volt, amikor bejelentették a Dűne közel egy évvel történő halasztását, így a képzeletbeli centit sajnos rendesen meg kellett toldani.

Utazásunk a filmszínházakba novemberben továbbfolytatódik, ahol számos új alkotás várja majd a nézőket, s melyeket – maszk ide, maszk oda – érdemes lesz megtekinteni, ajánlónkban ezek közül válogattunk.

A Még egy kört mindenkinek mondat ismerősen hangzik a szórakozóhelyeket látogató közönségnek, ez azonban Mads Mikkelsen legújabb filmjének a címe is, amit NOVEMBER 5-ÉN lehet megtekinteni. A filmben négy tanár arra tesz kísérletet, hogy a stabil italozással vajon tartósítható-e a boldog létállapot. Nyilvánvalóan rendkívül sokan rávágnánk erre a felvetésre egy határozott „igen”-t, de a közel kétórás játékidő minden bizonnyal számos meglepetést fog tartogatni számunkra.

Roald Dahl neve ismerősen csenghet, hiszen olyan művek fűződnek személyéhez, mint a Meghökkentő mesék, A barátságos óriás. Most a Roald Dahl: Boszorkányok című mozi tekinthető meg Robert Zemeckis (Forrest Gump, Vissza a jövőbe) tálalásában, aki valljuk be, igencsak jó ért a szórakoztatáshoz. Kálmán királyunk óta tudjuk, hogy boszorkányok nincsenek, s bizony, most sem rút öreganyóra kell számítanunk, legalábbis, ha a főszereplőre, Anne Hathawayre tekintenünk. Bár, ki tudja.

NOVEMBER 12-ÉN tibeti filmkülönlegességgel találkozhatunk, ha elmegyünk a Lufi-ra, ami egy család életébe enged majd betekintést, válaszút elé állítva őket: a modernitás vagy a tradíciók szerint éljék életüket.

NOVEMBER 19-ÉN beléphetünk az ELVÁLTAK KLUBJÁ-ra, melynek tagsága napról-napra csak nő a jelen korunkban. Szerelmes hősünket érthető módon kellemetlenül éri, hogy a felesége a szeme láttára megcsalja, így okkal kerül padlóra, traumájából egy sokunk által ismert terápia, egy kis parti-sok alkohol, segítségével próbál felépülni, ám egyszer csak belép az életébe egy újabb hölgy. A vígjáték akár tabukat is döngethet, reméljük, ez így is lesz.

A magyar filmek szerelmeseinek ajánljuk a SPIRÁL-t, ami egy férfi és két nő között kialakuló háromszöget mutat be. Az alkotás az elengedés, az ismétlődő kapcsolatok, a szembenézés problémáit elemzi a lélektani krimi eszközeivel.

NOVEMBER 20-ÁN debütál a FUSS, ami egy anya-kislány közötti kapcsolatot boncolgat, a horror-thriller elemeivel. Az előzetes már maga kellően borzongató volt, reméljük, hogy a film egésze sem okoz majd csalódást.

NOVEMBER 26-A nyújtja a legbőségesebb kínálatot a mozi szerelmeseinek, az újonnan bemutatott filmek izgalmas szórakozást kínálnak.

A NAPSUGÁR reménytelen hősei születendő gyermeküket adják el egy befogadó családnak, azonban a szülő-gyermek kapcsolatát nehéz megszakítani, s így az adoptálók helyzetét próbálják megakadályozni.

A horror szerelmeseinek szól a FREAKY, amiben egy tinilány és egy sorozatgyilkos cserél testet, a morbid szituációk így garantáltak lesznek egy dézsányi vér körítésében.

Kellemes vagy kellemetlen borzongást kínál a DEAD EARTH, ami egy újabb zombitörténet, reméljük, kiemelkedve a középszerből, mert az elmúlt másfél évtized azért csak úgy szórta ránk a hasonló témájú, minőségét tekintve inkább gyengébb alkotásokat. Mindenesetre az IMDB 3,5 pontos értékelése a borzongó élményt garantálja, bár nem úgy, ahogy azt az alkotók szánták.

Kristen Stewartot láthatjuk viszont a KARÁCSONYI MEGLEPI-ben, ami egy boldogító igen bejelentéséről szól. Az apropó csak annyi, hogy hősnőnk a barátnőjét vinné az oltár elé. A téma érdekes, a főszereplő tehát ne riassza el a nézőket.

Ezen a napon láthatjuk újra a vásznon Jean Renót is a THE DOORMAN-ben, az akció-krimi valószínűleg reflektál Liam Neeson öreg ember – nem vén ember akciófilmjeire, de tény, Renót már a kilencvenes években is szerettük ebben a szerepkörben, bízva abban, hogy most sem okoz csalódást.

Novemberben is tartsatok velünk a filmszínházakba – mi ott leszünk és élesítjük az objektíveket.

A maszk legyen veletek!