MOZGÓ KÉPEK: SZEPTEMBERRE AJÁNLJUK

Hogy mit hoz a szeptember, az ismert járványügyi megszorítások miatt még nem mondható meg teljes biztonsággal, egyelőre ezért csak azt tudjuk megmondani, hogy milyen tervek vannak az ősz első hónapjának premierjeit illetően. A tervezett bemutatók között mazsoláztunk, s az alapján, objektíven megmérve várakozás-faktorunkat, szeptemberre a következő mozibemutatókat ajánljuk.

Szeptember 3-án kerül bemutatása az Új mutánsok című képregényadaptáció. A mutánsok történetét eddig az X-men saga keretében láthattuk, melynek lecsengése a Dark Phoneix-szel bizony nem sikerült emlékezetesre (vagy éppen a gyengeségei miatt vált emlékezetessé). Nos, az új mutánsgeneráció felvezető filmjét is kísérték baljós árnyak, ennyi halasztás film még nem ért meg, ennek okai részben a gyenge forgatókönyv, eltérő művészi ambíciók, botrányok, továbbá a Fox Disney általi bekebelezései terén is keresendők. Az amerikai bemutatóról sem zengenek dicshimnuszok. Bár az előzetes azért egy sötét thrillert ígér, s hangulatot is csak fokozza a Pink Floyd Brick In The Wall opuszának átdolgozása – azért úgy gondoljuk, hogy a sok rossz előjel miatt, jobb, ha megszabadulunk minden elvárástól, és csak egy könnyed popcorn-élményért megyünk a moziba. Mert elképzelhető, hogy olyan rossz lesz, hogy az már zseniális, de azért mi előre szóltunk.

Szintén ezen a héten kerül bemutatásra Anette Bening főszereplésével az Inkább özvegy lennék. A vírushelyzet okán bekövetkezett Hollywood-stopnak köszönhetően számos kisebb, alapvetően streaming szolgáltatás keretében bemutatott film nyert teret, s bizony, kellemes meglepetéseket hozott a nézőknek, akik ezen alkotásokat hazánkban nagyvásznon tekinthették meg. Az Inkább özvegy lennék szintén e kis filmek sorát gyarapítja, s remélhetőleg a brit humorral fűszerezett alkotás sem okoz csalódást az emberi történetek iránt érdeklődők számára.

Az előbbivel ellentétben a Palm Springs egy őrült, romantikus-fantasy vígjátékot ígér, ami az Egyesült Államokban gyorsan kultstátuszba lépett. Az előzetes mindenesetre hangulatosnak ígérkezik, de… majd meglátjuk!

Szeptember 10-én debütál a Mulan, ami a Disney rajzfilmjének élőszereplős változata. Ez a trend már jól bevált az egeres cégnek, hiszen a Szépség és a Szörnyetegtől kezdve az Oroszlánkirályig minden alkotás kasszarobbantó volt – annak ellenére, hogy a minőség már kétséges volt. A rókabőrlehúzást sokan kritizálják, mellesleg: joggal, de a Disneyt szemmel láthatóan ez nem zavarja, hiszen a százmillió dollárok csak úgy repkednek ama bizonyos kasszába, s amíg e trend nem változik, úgy továbbra is csak az Abba jól ismert slágere fogja őket motiválni: Money, money, money. A Mulantól, ha újdonságot nem is várhatunk, de családi moziélményt igen, még akkor is, ha apuka csak hangszórók dübörgése miatt nem tud majd elaludni a nézőtéren.

A Disney-mozi miatt nyilván kevésbé fog előtérbe kerülni az Ígérem, hogy visszatérek című sci-fi-dráma. Eva Green és Matt Dillon nevével fémjelzett alkotás egy komoly drámát ígér, melyben a hivatását választó űrhajósnőnek kell döntenie a karrierje és az anyaság között. Ha nem is egy új Űrodisszeiát, de egy tartalmas és egyben látványos sci-fit várunk, mondjuk Interstellar módra.

Szeptember 17-e viszonylag csendesebb lesz a bemutatók terén, ugyanakkor érdekes lehet a Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy. A történelmi tanulmányainkból ismerhetjük az ügyet, s remélhetőleg a francia alkotás egyfajta önkritikát fog gyakorolni, hiszen a koholmány és az antiszemitizmus egyszerre megjelent a Dreyfus-elleni, kémkedés címén megindított per során. Az előzetes mindenesetre ígéretes.

Könnyed, családi szórakozást ígér viszont a szintén francia, Az elfeledett herceg című mesefilm. Az apa és lánya közötti kapcsolatot a mesék világa próbálja összekapcsolni, így a látottakban a valóság és a fantázia fog egymással keveredni. Ha a Nagy hal mélységét nem is éri el, de hangvétele alkalmas lehet egy többgenerációs moziélményre.

Szeptember 24-től látható Robert De Niro legújabb vígjátéka a NAGYPAPA HADMŰVELET. Az isteni De Niro többször, több évtizeden át bebizonyította, hogy a színészek fejedelme, de a 2000-es években készített vígjátékai azért okoztak már kellemetlen pillanatokat a nézőknek és a szakmának egyaránt. Tény, hogy most is ezt a trendet követi, s ha nem igazi De Nirós filmet várunk el, akkor még okozhat számunkra, ha nem is felejthetetlen, de mulatságos pillanatokat.

A BRIDGET NAPLÓJA címe ne tévessze meg (a magyar cím a forgalmazó-fordító „bravúrja”) meg a nézőket, ez a film nem azonos egy angolszász druszájának történetével, de tény, hogy a sztori hasonló: kapuzárási pánikkal rendelkező hölgy kálváriáját mutatja be, melynek receptjét most egy gyerekcsősz állás, egy új pasi és – pozitívumként – egy terhességi teszt alkotja.

Reméljük, felkeltettük érdeklődéseteket, hogy a televíziók ezerszer ismételt műsorai helyett a nagyvászon élményét válasszátok – akár egyedül, akár a szeretteiddel. Mi ott leszünk és közvetítetjük élményeinket. De csak: OBJEKTÍVEN!

Kiemelt kép forrása: imdb.com