Nem kristálytiszta a Swarovski jövője

125 éve, biztosan nem gondoltak arra az alapítók, hogy ezt a viszonylag kerek évfordulót a cég a bevételének harmadával való csökkentésével fogja ünnepelni.

Sokan beszélnek arról, hogy az őket alkalmazó vállalat mennyire komplex struktúrával rendelkezik, de ebben a versenyben Robert Buchbauer verhetetlen. A Swarovski vállalat vezérigazgatója, az alapító Swarovski család több mint 200 tagjával kell, hogy egyeztessen a céget érintő minden komoly döntésről.

A forgalom drasztikus visszaesésére azonban a cégnek válaszolnia kell, és egyelőre úgy tűnik, hogy ez hatezer alkalmazott elbocsátásával fog járni, persze, ha a 200+ fős, nem is annyira mini ‘parlament’ erről meg tud egyezni.

A vállalat bukását sokak szerint nem a pandémia okozta, hanem a vállalat presztízsének elvesztése. Már nem a hollywoodi sztárokra gondol az ember a cég hallatán, mint Marilyn Monroe idejében, hanem sokkal inkább a giccses telefontokokra és a pár eurós üveggyöngyökkel kirakott pólókra.

A család a vezérigazgatóval ellentétben nem az elbocsátásokban látja a megoldást, hanem a nagykereskedelem felszámolásában és a valódi luxus piacra való visszatérésben.

Forrás: Business Day

Kép forrása: pixabay.com