Póráz nélkül: A 10 legjobb hely a fővárosi kutyásoknak

Könnyű a város betondzsungelében elveszve érezni magunkat, és ezzel hatványozottan szembesülnek a kutyatartók. Ha nincs a környéken egy elég nagy park, ahol a négylábú családtagot el lehet engedni, hogy kedvére rohangáljon, akkor annak könnyen a gazdi ihatja meg a levét.

Most egy olyan listával szeretnénk kedveskedni a fővárosi kutyásoknak, ami elérhető és változatos zöldfelületeket sorol, a strandoktól a futtatókig.

Azért is ajánljuk a rövid kiruccanást az itt felsorolt helyekre, mert Budapest területén általában nem lehet elengedni a kutyákat, mert a rendőr vagy a közterületes van, ahol kifejezetten lelkesen bírságol.

De még ha nem is olyan területen lakunk, ahol egyeseknek az a legjobb dolga, hogy a kihalt parkban, a naplementét kutyástól élvezni vágyó párokat bírságolja, akkor is jól tud esni a kiruccanás, hát miért is ne a kutyusunkkal?

#1 Normafa

A kutyás túrázás fellegvára – legalábbis sokan így gondolnak rá. Közismert kutyás hely, ezért kicsit túl is lehet zsúfolva, ha rosszul választjuk meg az időpontot, hogy mikor megyünk. Ezért is csak olyanoknak ajánljuk, akiket nem zavar, ha sok kutya verődik össze. Ha pedig már ott realizáljuk, hogy a rét olyan számunkra, mint a péntek esti M7-es, akkor könnyen át tudunk sétálni a közeli Harangvölgybe, amiről már sokkal kevesebben tudnak.

#2 A Vár alatt

A Vérmező és a Tabán közkedvelt kutyás terek a budai oldalon, de ha inkább a Széll Kálmán tér felé keresünk ilyet, akkor a Városmajor is vonzó alternatíva lehet. Ide azért csak odafigyeléssel, vagy jól nevelt kutyával merészkedjünk, mert könnyen baj lehet, ha véletlenül kiszalad az útra a kutyus.

#3 Hűvösvölgy

Ha valakinek igazán aktív a négylábú barátja, akkor ez az egyik legideálisabb választás. Az igazán óriási, majdnem 3 hektáros területen nincs az a kedvenc, amelyik ne tudná magát kifárasztani. Itt nyugodtan el lehet engedni a kutyákat, mert azokat maximum elvétve zavarhatják a túrázók, vagy egyéb ebek.

#4 Gellért-hegy

Így a vírus verte hónapokban újra szóba jöhet a Gellért-hegy, mint kutyás hely. A drasztikusan megfogyatkozott turisták több helyet hagynak arra, hogy akár a Citadella környékén is gondtalanul sétáltathassuk a kutyánkat. Erre talán a legjobb lehetőséget a Jubileum Park adhatja, a Rezeda és Verejték utcák sarkán. Bónusz, hogy innen még a pesti oldal is gyönyörűen látható.

#5 Római-part

Megint csak egy olyan hely, ahova csak azokat a kutyákat vigyék, amelyek nem problémáznak, ha társaságot látnak, mert az lesz itt. Van itt még egy kicsit kettős jelenség, az ételszag. Elképesztő illatok derengenek a part szinte minden négyzetméterén, ami a gazdiknak egyszerre lehet az ígéretes vacsora jele és egy rémálom az össze-vissza rohangáló, rosszabb esetben kaját is lopó kutyus miatt. De mindezért kárpótol a Duna és a lehetőség, hogy ezeken a perzselő nyári délutánokon bármikor be lehet gázolni a vízbe.

#6 Óbudai-sziget

Ha a csobbanás egyszer bejött, akkor itt egy másik alternatíva, az Óbudai-sziget. Itt biztos nem fog problémázni a közteres, mert ez az egyike azoknak a területeknek, ahol törvényesen engedhetjük szabadjára a kutyáinkat. Maga a terület valóban hatalmas és a mezei kis erdős ösvényein biztosan mindenki jól fogja érezni magát, ha pedig mégse, a part még mindig ott van.

#7 Ferenc-hegy

Itt akkor egy kis stílusváltás, eddig kifejezetten közismert helyeket listáztunk, de úgy gondoltuk, hogy az utolsó pár ötlet legyen egy kicsit kevésbé kézenfekvő a haladó szintű fővárosi kutyásoknak. A Ferenc-hegy erre az egyik legtökéletesebb példa, a Kolosy tér közelében lévő túraútvonalat kevesen ismerik, így ideális lehet akár a kutyás futásra is.

#8 Kiscelli erdő

Az igazi vadregényes séták kedvelőinek ez lesz a favorit. A kastélytól délkeletre fekvő park a monarchiára emlékeztető séták tökéletes helyszíne lehet. Apró eldugott tisztások és meredek árkok, ezekre számítson az, aki ide készül.

#9 Őszike futtató

Azoknak, akik nincsenek oda az erdőkért, vagy csak tartanak a vadászoktól vagy a kullancsoktól, a futtatók nyújtják a legjobb lehetőséget arra, hogy a kutyájukkal tölthessenek egy kis szabadidőt. A III. kerületi Őszike futtató Budapest egyik legnagyobb kutyák számára körbekerített terület. A futtató olyan szinten felszerelt, hogy a kis és nagy méretű kutyák elkülönítésére is alkalmas, sőt a be- és kijárás csak egy zsiliprendszeren keresztül lehetséges.

#10 Hármashatárhegy

A kutyás futás igazi Mekkája, a Panoráma út. Itt igazán ki lehet engedni a gőzt, szép, ligetes erdős útvonalon, boldogan kocogva lehet megfeledkezni mindenről, csak a kutyáról ne. Komolyan, a kutyáról ne feledkezzünk meg, mert itt nem ritka az az apróvad, ami után rohanva könnyen eltűnhet az öleb.

Forrás: We Love Budapest

Kép Forrás: pixabay.com