Programajánló a Kis-Balatonhoz

Most, hogy a vírushelyzet miatt sokan visszamondták a külföldi nyaralásaikat és inkább a Balaton felé vették útjukat, a nyugalomra és kisebb tömegre vágyóknak tovább kell vándorolni a magyar riviéráról. A Kis-Balaton egy tökéletes menekülési útvonal lehet, hiszen a tó a Dunántúl egyik gyöngyszeme, ahol a sétarepülésről az élményparkig temérdek program van minden generációnak. Ezekből válogattunk össze most egy csokorra valót.

Zombori Élménypark

Ezt a programot tényleg a fiatalabb generációnak szántuk, főleg kistestvérrel, családosan érdemes ellátogatni a zalaszabari élményparkba. A kötélpálya, állatsimogató és az óriáshinta lehet az idősebb korosztályt már nem mozgatja meg annyira, de hát nem csak mi vagyunk szempont. A park akár a borús időre is egy nagyon jó biztonsági terv, hiszen a beltéri játszópark interaktív játékai is várják a látogatókat. A belépőjegy ára körülbelül 3 000 forint, szóval ezzel számolni kell.

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

Balatonmagyaródnál van hazánk legnagyobb látogatható bivalycsordája. Főleg a fővárosiaknak ajánlott program meglátogatni a farmot, mert nekünk tényleg sok újdonsággal szolgálhat a tanösvény a legelésző bivalyokkal és a velük élő kis futkosó ürgékkel. A rezervátum fogadóépületében pedig a Kis-Balaton élővilágát bemutató kiállítás látható.

A nagybakónaki szurdok

A Zalakarostól alig 22 kilométerre található Kőszikla-szurdok mohákkal borított homokkövei gyönyörű látványt nyújtanak. A létrákkal és meredek emelkedőkkel tűzdelt alig 8 kilométeres túra fárasztó lehet, de mindenkinek megéri. Ha pedig visszaértünk a Csibiti-tónál meg tudunk pihenni. A nyári hőség elő ugyan elég jól véd a szurdok, vizet biztos vigyen magával mindenki.

Matula bácsi kunyhója

A Kis-Balatonnak nincs és nem is volt jobb ajánlólevele, mint Fekete István Tüskevár című műve. Az író munkásságának emlékére Fenékpusztán vezetett kirándulással várják az érdeklődőket. A látogatók megismerhetik a Zala folyó és annak partjának élővilágát és történetét, továbbá megnézhetik Matula bácsi kunyhóját és az író emlékszobrát. A kutyabarát túrára a Kis-Balaton látogatóközpontban lehet jegyeket váltani.

Repülőből a Kis-Balatont

A Zalakarosi repülőtér pilótái örömmel mesélnek a látogatóknak a környék látnivalóiról, miközben a kis Cessna 172-essel azt madártávlatból figyelhetik a vendégek. A reptér nyolc különböző hosszúságú túrát ajánl fel. A legrövidebb, 200 perces sétarepülés 23 000 forint/ 3 fő áráért bemutatja a már említett bivalyrezervátumot, a Kányavári-szigetet, valamint Zalakarost magát. A leghosszabb 100 perces túra pedig a maga 150 000 forint/3 fős tarifájáért körbereptet bárkit a Balaton körül. A pilóták előzékenyen még át is engedik néha a kormánybotot egy-egy merész utasnak kipróbálásra.

A Kis-Balaton hazánk egyik legkülönösebb tája, így megéri egy hosszú hétvégét rááldozni. Sokáig a Balaton része volt és a Zala folyó tóba ömlő vizét szűrték. Az emberi beavatkozás miatt a nagy része kiszáradt. Azonban már a 70-es években megkezdődött a tó rekonstrukciója, így mára visszanyerte eredeti funkcióját.

A terület egésze védett, elsősorban a különlegesen élénk madárvilága miatt, hiszen itt találkozhatunk kócsaggal, szürke és vörös gémekkel, de akár rétisassal is.

Forrás: divany.hu