Sorsdöntő: Németország-Magyarország

Este 21.00-kor láthatjuk a Németország-Magyarország Európa Bajnoki mérkőzést, ami a nemzeti tizenegy számára sorsdöntő meccsnek ígérkezik. A franciák elleni X után többmillióan kezdtünk el matekozni, kinek kivel mit kell játszania ahhoz, hogy továbbjussunk. Talán ennyire még sosem drukkoltunk a portugál válogatottnak (győzelmük esetén a németek elleni pontszerzés további izgalmakat biztosíthatott volna a csapatunk számára), ám Ronaldóék 4-et kaptak, így számunkra kizárólag a győzelem esetén van továbbjutás.

A világbajnok franciák elleni döntetlen fókuszba helyezte a válogatottunkat: dicsérték a védelmet, a sok futást, erőnlétet, a baj viszont az, hogy befejező csatárnak híján vagyunk, jó hír (?) viszont, hogy az ágyrázkódást szenvedett Szalai Ádám a hírek szerint pályára léphet.

A mostani német-magyar azonban nemcsak az Európa Bajnokság szempontjából bír jelentőséggel, hanem egyfajta adok-kapok is kialakult körülötte, így sajnálatos módon aktuálpolitikai felhangok kísérik az eseményt.

Angela Merkel kancellár teltházas stadionokat is bírálta, felhívva a figyelmet a vírusveszélyre, de ismert, hogy az írek elleni felkészülési mérkőzésen a féltérdelés bírálata okán számos helyen kritizálták a magyar szurkolótábort és az MLSZ-t (azóta máshol is történtek füttykoncertek a BLM-nek tett gesztus láttán), ugyanakkor a pedofil-törvény elfogadása miatt LMBTQI-mozgalmak és szimpatizánsok is nemtetszésüket fejezték ki, melynek egyik színtereként a sorsdöntő német-magyar találkozót is kiszemelték.

Előzetes tervekkel ellentétben az UEFA nem engedélyezte, hogy a müncheni stadion szivárványszínben „pompázzon”, ám azt már nem ellenezték, hogy a német játékosok ilyen karszalagot viselhessenek.

Sajátos hangulat kíséri hát a mérkőzés eljövetelét, reméljük azonban, hogy a főszerepben mégis a kiváló sportteljesítmények lesznek.

Egy biztos, bár az esélyek nem nekünk kedveznek – utoljára 2004-ben tudtuk legyőzni őket, azóta 2 vereségre futotta tőlünk – , de hasonló volt a helyzet a franciák esetében is, s reméljük, most is újabb meglepetéssel szolgál majd a Marco Rossi által irányított nemzeti válogatott.

Mi ott leszünk és …

HAJRÁ MAGYAROK!

kép és adatok forrása: mlsz.hu