Szigorú óvintézkedések mellett, de szeptembertől újra nyitnak a kollégiumok

Már korábban, hetekkel ezelőtt biztossá vált, hogy a kormány a tanév kezdetét nem kívánja késleltetni és ez az egyetemekre is érvényes. Arról azonban, hogy a vidéki vagy éppen külföldi diákok elszállásolását hogyan fogják megoldani a felsőoktatási intézmények, még kifejezetten keveset lehetett hallani, egészen eddig.

A Magyar Nemzet hétfői számának egyik cikke öt egyetem kollégiumainak helyzetét tárgyalja és ismerteti, hogy mire kell számítania az oda (vissza-) érkező hallgatóknak.

Nyíregyházi Egyetem

Az egyetemi lakhatást mindenki szinte a megszokott módon igénybe veheti, így a külföldi diákok is, karanténra csak azokat kötelezik, akiknél ezt a hatóság rendelte el. Ebben az esetben az egyetem előzékenyen fel is ajánlotta, hogy segít a hallgatók elhelyezésében. A változások főleg az egy szobára eső lakók számában nyilvánul meg, mert a 2 + 2 ágyas szobákban szeptembertől csak 2 fő fog lakni. A 2020 – 2021-es tanév diákjai nemcsak, hogy relatív nagyobb szobákat is kapnak, de ezeket a vírusra való tekintettel folyamatosan fertőtleníteni, tehát valamilyen mértékben takarítani is fogják. Az is kifejezetten fontos, hogy a diákoktól nem várnak semmiféle igazolást, vagy egy negatív tesztet – amennyiben azt az országos szabályok nem írják elő.

Debreceni Egyetem

Örömhír a Hajdú-Biharba tartó diákoknak, hogy az egyetem egyáltalán nem tervez létszámcsökkentést a kollégiumaiban. Sőt, a sárga vagy piros jelzésű országokból érkező hallgatói számára az egyetem egy helyi szállodában szobákat is bérel, hogy a hatósági karantént ott tölthessék. A negatív koronavírus teszt itt sem követelmény, a zöld országokból érkező külföldi diákok számára sem.

Soproni Egyetem

A kollégiumok itt, az ország nyugati részén is teljes létszámmal fognak üzemelni. Fokozott higiéniai előírásokat vezettek be az oktatási intézmény egész területén, ami a kollégiumokra is vonatkozik. Ami azonban egy kivételes szigorítás, hogy a Soproni Egyetem minden külföldről érkező hallgatóját kéthetes karanténra kötelezi, ami egyelőre úgy tűnik a zöld jelzésű országokból érkező diákokra is vonatkozik.

BME

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a közös használatú helyiségekben, így a konyhákban és a folyosókon is kötelezi majd a diákokat az egészségügyi védőmaszkok viselésére és a biztonsági 1,5 méteres távolság megtartására. Ez alól csak a lakószobák képeznek kivételt. Ami a hétköznapi életet még komolyabban nehezíteni fogja, hogy az egyetem kollégiumainak liftjeit egyszerre, csak egy fő használhatja majd. Ez kifejezetten nagy nehézséget a beköltözéskor fog majd okozni.

A férőhelyek tekintetében nem tervez változtatásokat a BME, de a vendégfogadással kapcsolatban szigorításokat fog bevezetni szeptembertől. A kollégiumban élő hallgatók meghatározott időközönként egy főt fogadhatnak, akinek az adatait előre be kell regisztrálni az intézménynél.

Az egyetem sok európai országhoz hasonlóan, beutazás előtt, jelen esetben, beköltözés előtt, egy kérdőívet töltet ki a diákjaival, amely alapján akár PCR-tesztre is kötelezheti a leendő lakókat. Abban a balszerencsés esetben, ha a teszt pozitívan érkezik vissza, a hallgató csak akkor költözhet be, ha 48 órán belül megismételt két tesztje is negatív lesz.

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Az ELTE, a maga 17 kollégiumával és szakkollégiumával kifejezetten komoly mennyiségű hallgató sorsáról dönt. A 11 fővárosi kollégiumában a szobák férőhelyét két főben maximalizálta az egyetem, ezzel azonban jelentős létszámkiesést generálva. A probléma orvoslására a magánkollégiumok kapacitását kibővítik, valamint olcsó bérlakásokat biztosítanak a hallgatóknak. A kiesés további csökkentése érdekében az egyetem egy csaknem kétszáz fő elszállásolására alkalmas apartmanházat is bérel szeptembertől. Míg az apartmanházat a hazai hallgatóknak szánták, addig a külföldi diákok számára egy 500 férőhelyes magánszállást biztosít az egyetem.

Azt, hogy az ELTE pontosan milyen módon és mértékben támogatja a bérlakásokba kerülő diákokat korábbi cikkünkben részletesen írtunk.

Forrás: Magyar Nemzet / atv.hu

Kép Forrás: pixabay.com