Téboly, avagy Rossz napot

Russel Crowe egy zakkant átlagembert játszik, aki képes rá, hogy hősnőnk amúgy is rosszul induló napját még emlékezetesebbé tegye, csakhogy egy őszinte bocsánatkérésben részesülhessen. Mindez akár egy romantikus komédia rezüméje is lehetne, de higgye el mindenki, nem arról van szó: kapunk egy kőkemény thrillert, ami egyszerre mixeli össze az Összeomlást és Spielberg Párbaját.

A Téboly nem is kíván ennél több lenni, ugyanakkor az amúgy tanítanivaló főcím, ami tökéletes képet fest korunk őrületére, a túlfeszített tempóra, az örökkön kísérő stresszfaktorra, a mobilfüggőségünkre, azért többet ígért. De a végeredmény így sem rossz.

A film nagyon erős és brutális nyitását követően kicsit lassabb tempóra vált, már amennyire egy átlagos hétköznap fejvesztett rohanása imígyen jellemezhető, bemutatva hősnőnk, Rachel karakterét Caren Pistorius alakításában. Rachel egy modern nő, éppen válófélben van, aki egyszerre van rohanásban, hogy gyermekét elvigye az iskolába, majd onnan a munkahelyére érjen. A napja nem úgy sikerül, ahogy szeretné, mindannyian idegeskedtünk már dugóban, miközben folyamatosan nyeltük a napi stresszadagunkat. Mindennek csúcspontját és a fő események kezdetét jelenti a névtelen férfival, Russel Crowe-val való találkozás, ami életre-halálra szóló üldözésbe és véres macska-egér játékba torkollik.

A film a feszültséget mindvégig képes fenntartani, ebben segít a viszonylag rövid játékidő is és a korrekt rendezés. Korunk divatja ellenére nincs benne CGI-parádé, így az akciószcénák hitelesek, átélhetők.

Russel Crowe alakítása korrektnek mondható, mondhatnánk kisujjából rázza ki a szerepét, de színészi tehetsége helyett inkább – a Gladiátort okkal feledhető – robosztus (hadd ne mondjam ki: elhízott) figurája okoz a nézőben félelmet, de a kötelezőt hozza, annak ellenére is, hogy a szájába banálisan rossz mondatokat írtak. A jelenléte viszont hatásos, ez tény.

Az üldözött hősnőnk alakításával már több a baj: egyrészt nem túl hiteles anyaként, emberként sem kerül közel hozzánk, továbbá hozzá fűzhető a film legtöbb logikátlansága is.

Az viszont, hogy egy ilyen típusú filmet be mertek vállalni a készítők, mindenképpen üdvözlendő, még ha nem is tökéletes alkotásról van szó, a mozi hibái megbocsáthatók, a klisséket (a végső leszámolás előtti pillanat azért már ciki volt) a pergős ritmus és a folyamatos feszültség feledteti.

Bár az erős intro ellenére Derrick Borte mozija nem kezd komoly társadalomkritikába, de az egyéni kitettséget mindvégig jól érzékelteti, ezt elsősorban a feszített tempó szülte borzongató szórakoztatás eszközével.

A Téboly nem lesz világmegváltó alkotás, de egy izgalmas másfél órával megajándékozza a nézőket. Ha valaki többet vár, azért egy-egy jeleneten elgondolkodhat. És már ez is nagy eredmény.

Adatlap:

Eredeti cím: Unhinged

Év: 2020

Játékidő: 90 perc

Műfaj: thriller

Nemzetiség: USA

Rendezte: Derrick Borte

Író: Carl Ellsworth

Fényképezte: Brendan Galvin

Zene: David Buckley

Főbb szerepekben: Russell Crowe, Jimmi Simpson, Caren Pistorius, Gabriel Bateman

Képek forrása: imdb.com