Teljes hajózár és vízimentők lesznek a Dunán

Augusztus 29-én 9 és 14 óra között teljes hajózárat rendelnek el a Duna fővárosi szakaszán, a Rákóczi és az Árpád híd között. Ebben az időtartamban kizárólag a rendőrség és kutató-mentő szolgálat hajói lehetnek a két híd között, na meg persze az a vállalkozó szellemű pár száz ember, aki megpróbálja átúszni a Dunát.

Idén ötödik alkalommal rendezik meg a BUG-ot, a Budapest Urban Games-et. Az ‘utcalimpiának’ is nevezett versenysorozat idén négy versenyszámmal készült. A futás, jóga és street workout versenyek megszervezése mind eltörpül a 460 méteres átúszás logisztikai rémálma mellett.

A Műegyetem rakpartnál rendezett eseményre több száz úszót várnak, így az ő testi épségük biztosítása önmagában is komoly feladat lesz. Magát a versenyt a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat biztosítja. Balázs László, a szolgálat szóvivője elmondta: “Tavaly egyetlen mentésre sem volt szükség, azoknak nyújtottunk segítséget, akik nem bírták erővel, vagy lesodródtak a pályáról. Tíz hajó lesz a pár száz méteres távon az úszók közelében, a fedélzetükön szakképzett vízimentőkkel, búvárokkal. A startnál is ugrásra készen áll majd egy kolléga, ha valaki rögtön a vízbe érkezést követően megijedne.”

Az átúszás ingyenes, mindössze egy 30 napnál nem régebbi orvos igazolást kell felmutatnia a regisztrálni kívánó úszóknak. A program szervezője, Újhelyi Botond maga is rendszeres résztvevője az átúszásnak, sőt 2017-es bajnoka is. Elmondása szerint nem kell kiemelkedő úszónak lenni, egy jó kondícióban lévő és úszni magabiztosan tudó embernek nem okozhat komoly problémát az átúszás. Amit Újhelyi külön kiemelt és mindenkinek nagyon komolyan kell venni, az a mentális erőnlétet. Hiszen épp úgy, mint a Balaton átúszásnál is, itt sem minden a fizikai állapoton múlik. Tudatosítani kell magában az embernek, hogy ez a Duna, egy komoly, nagy folyó. A legfontosabb, hogy ne essen senki pánikba, nyugodtan teljesíthető a hosszúnak egyáltalán nem mondható táv.

Ha pedig bárkinek mégis problémája akadna, a mentőszolgálat másodpercek alatt kimenti a Dunából, de a szakemberek emlékeztettek, a versenyt nem véletlenül az adott helyen rendezik, hiszen ez a fővárosi szakasz legbiztonságosabb helye.

Forrás: atv.hu

Kiemelt kép: pixabay.com