The owners: A tulajok, avagy Öreg ember nem vén ember

Közeledvén a halottak napja, az embernek kedve szottyan egy kis kellemes borzongásra és nem egyszer dönt úgy, hogy megnézzen egy jó horrorfilmet. A tulajok nem az. Ezt fontosnak látjuk mindjárt az elején leszögezni. Biztos lesz, akinek tetszeni fog a film, elsősorban a készítőkre és hozzátartozóira gondolok, így in medias res véleményünk alapján rögtön bebizonyítottuk, hogy mi nem tartozunk ezen szűk kis körbe.

Korábban már leírtuk, hogy mi a jó horror titka, s még az is elmondható Julius Berg (ez nem egy kávémárka, hanem maga a rendező) filmjére, hogy adott egy kis alapszituációt, amiből még valami jó kis elsülhet. Momentán most egy suhanc társaság betörésre készül, hogy kirámolja egy idős házaspár széfjét, ám nem minden úgy alakul ahogy eltervezték, s csak így spoiler nélkül annyit mondhatunk, hogy a két öreg is kimutatja a fogsora fehérjét. Ez utóbbi megjegyzésünkért kérjük, ne háborodjatok fel, mert valóban van ilyen jelenet a filmben. De ugorjunk egyet.

Mi bajunk a filmmel?

A hossza nem, mert rövid.

Alapvetően a fényképezés is korrekt, hogy a képarány-váltásra mi szükség volt, nem tudjuk, de tegyük fel, hogy művészi koncepció volt – amit igaz, nagyítóval kerestük, de nem találtuk. A vágás néha a pornófilmek esetlenségét idézi, csak ennél a műfajnál az megbocsátható, sőt, még A tulajok esetében is felül tudunk ezen emelkedni, hiszen egy low budget filmről van szó. Mindjárt a film elején látható több mint egy percnyi bevezető csak a támogatókat propagálja (legalább négy volt), ami általában nem kecsegtet jóval, hiszen azt sugallja, hogy igencsak gyatra lehet az, amihez így kell kalapozni, de emiatt se legyen előítéletünk.

A film karaktereivel annál nagyobb a baj. Az, hogy a suhanc banda suttyó, még egy dolog, de egyben probléma is, mert senki nem nő a szívünkhöz, akiért aggódni lehetne. Na, majd a két idős, aki az áldozat lesz. Nos, ő értük sem fogunk: egyrészt, mert sztereotipikus, szinte karikaturisztikus az ábrázolásuk (az idős doktor kábé a szegény ember Ian Holmja – tudod: Zsákos Bilbó, illetve a droid az Alienből), akár egy Scooby Doo rajzfilm epizódból is előbotorkálhattak volna, innentől pedig kínos az egész, s már az sem tudja az embert érdekelni, hogy a rezsicsökkentésen túl milyen egyéb motivációik vannak. A karakterek és a szájukba adott hiteltelen szövegek, melyekkel bizonygatják, hogy keményebbek még a Fradi B középnél is, elcsúszott az egész, és láthatjuk, hogy az öregek is idegesítőek. Innentől kezdve semmi nem hiteles, nincs miért izgulni, s a megcsipegtetett pici dráma is oly felszínes, mint egy kertévés táncos show.

Említést kell tennünk a Trónok harca sztárjáról Maisie Williamsről is, akinek 2020 akár élete nagy kiugrása lehetett volna, hiszen idén láthattuk őt Az új mutánsokban is. Hát… a helyébe nem ezt a két filmet tenném szakmai önéletrajzom elejére, mert azon túl, hogy mindkettő rossz (na jó: A tulajok Az új mutánsoknál nézhetőbb), szembesülnünk kell vele, hogy ehhez a filmhez sem tudott mit hozzá adni – talán ő is érezte, hogy felesleges, de az is lehet, hogy nem jó színésznő. Majd az élet eldönti.

Horror révén persze kérdés lehet, hogy van-e benne véres jelenet: igen, az van, nem sok és nem is emlékezetes, illetve borzongani lehet-e rajta: nem, mert egyrészt, már az elején elveszíti a film a nézőt, másrészt, mert tényleg nem lehet rajta izgulni. Aberráltsági faktor viszont van, de ha többet mondunk, az már spoiler.

Összességében egy teljesen feledhető filmről van szó, ami egy pillanatra sem tudja bevonni a nézőt az atmoszférába (mondjuk, az nincs is), sem a szereplők lelkivilágába (mondjuk, az sincs), nem érzünk empátiát senki iránt, innentől magasról ejtünk arra, hogy mi lesz a végkifejlet. Az egész film olyan, mint az anyósom: van, de minek. De míg a hozzátartozóinkat nem választhatjuk meg, addig a megnézendő mozifilmeket igen. Mi szóltunk!

Adatlap:

Eredeti cím: The Owners

Év: 2020

Játékidő: 92 perc

Műfaj: horror, thriller

Nemzetiség: angol, kanadai

Rendezte: Julius Berg

Író: Julius Berg, Mathieu Gompel

Fényképezte: David Ungaro

Zene: Anisa Arslanagic

Főbb szerepekben: Maisie Williams, Sylvester McCoy, Rita Tushingham, Ian Kenny, Stacha Hicks

Képek forrása: imdb.com