Továbbtanulás: a Brexit utáni Anglia helyett irány Hollandia?

Az utóbbi években egyre több diák fejében merül fel a külföldi továbbtanulás gondolata. Egyrészt világlátás szempontjából, másrészt pedig a vonzó egyetemek, városok, lehetőségek miatt. Az egyik legkedveltebb célpont Anglia, hiszen kiváló egyetemek találhatóak az országban, igen kedvezőek a diákhitelek és a nyelvet is szinte mindenki beszéli. De vajon a Brexit után is ugyanolyan jó választás lesz?

A Brexit továbbtanulásra való hatása

Az Egyesült Királyság Európai Unióból való januári kilépése miatt a rendkívül kedvező diákhitelek azonban megszűnnek. Azokra a diákokra, akik jelenleg is a brit egyetemek egyikén folytatják tanulmányaikat, vagy a 2020/2021-es tanévtől csatlakoznak, még a Brexit előtti EU-s diákokra vonatkozó hitelek, tandíjak érvényesek. A később csatlakozóknak azonban már számolniuk kell az igencsak magas költségekkel.
Mivel a szakértők szerint ez a döntés akár 60%-os visszaesést is eredményezhet az EU-ból jelentkező diákok számában, sok egyetem fontolgatja különböző ösztöndíjak létrehozását az Unió diákjai számára, ezzel lehetővé téve az egyetemek kultúrális sokszínűségének megőrzését. Vannak olyan egyetemek is, akik az EU-n belül nyitnának új intézményt, vagy különböző európai egyetemekkel működnének együtt (pl. professzorokat, képzést biztosítanának). Sajnos ezek az ösztöndíj programok, és egyéb lehetőségek még csak tervezési fázisban vannak, így nagyon nehéz velük előre tervezni.

Egy népszerű alternatíva

Hollandia az elmúlt években szintén kedvelt célponttá vált az alacsonyabb megélhetési költségek és kiváló egyetemi képzések miatt az európai és egyben magyar diákok körében is. Az ország 3 egyeteme is bekerült a top 100 egyetem közé, ami valljuk be, nem rossz eredmény. Az amszterdami, a leideni és utrechti egyetemek nem csak az ország legjobb egyetemei, de a legrégebbiek is. Ez persze az oktatás modernségén csöppet sem látszik meg, hiszen az összes holland egyetem korszerű képzéseket biztosít és a legújabb technológiákkal is lépést tart.

Tulipán, szélmalom, bicikli
Nem csak a magas színvonalú oktatás teszi vonzóvá Hollandiát. Festői tájai a szélmalmokkal, tulipán mezőkkel, kanyargó folyóival és óriási legelőivel páratlan látványt nyújtanak. És bár a városokban óriási a nyüzsgés a turistáknak köszönhetően, a kanyargó csatornák partjain biciklizni mégis jó kikapcsolódás. Az ide-oda dülöngélő tipikus holland házak pedig szintén rendkívül hangulatossá teszik az utcákat. A hollandok nagyon kedves, befogadó emberek, így a beilleszkedés sem nagy akadály egyetemistaként. Főleg, hogy az egyetemekre meglehetősen sok országból érkeznek diákok. A kedvező viszonyoknak köszönhetően tehát rengetegen jelölnek be holland egyetemeket is az angolok mellett és ez a szám valószínűleg az elkövetkezendő években nem is fog csökkenni.

Tandíjak, és megélhetés
Hollandiában a tandíj a legtöbb egyetemen nagyjából 2100 euró évente, ami egyáltalán nem sok európai viszonylatban és az oktatás színvonalához mérten. Sőt az első félév tandíját elengedi a holland állam. Ezenkívül pedig különböző diákhiteleket is kínálnak az egyetemek. A havi megélhetés 1000-1200 euró között mozog, ami elsőre soknak tűnhet, de havi 52 órás munkaviszonyért cserébe az állam kb. 350 euró vissza nem térítendő támogatást ad havonta. Hollandiában a legtöbb lakos jól tud angolul, ráadásul rengeteg turista is látogatja az országot. Emiatt viszonylag könnyen lehet angoltudással is munkát találni. Természetesen nem csak munkát találni egyszerű angoltudással: Hollandiában van a legtöbb angol nyelvű alapképzés az európai unión belül.

Kutató vagy politechnikai egyetem?
Hollandiában 2 féle egyetem közül választhatnak a diákok. Az egyiken az oktatás inkább hagyományos, azaz kutató jellegű. Ezeken az egyetemeken a bachelor képzések hossza általában 3 év, majd a mesterképzés még 1-2 évet vesz igénybe. Itt az oktatás tehát inkább elméleti jellegű, mint gyakorlati. A diákok legtöbbször kis csoportokban tanulnak, kapnak feladatokat, így későbbi munkahelyeiken a csoportmunka már nem lesz idegen tőlük.
A másik fajta, a politechnikai egyetem vagy másnéven University of Applied Sciences inkább gyakorlati jellegű képzést biztosít. Ezekben az intézményekben tanulhatóak általában a különböző művészeti, orvosi szakok is. Az alapképzés hossza itt általában 4 év, amit szintén 1-2 éves mesterképzés követhet.

Ami a felvételit illeti …
Hollandiában nincs egységes felvételi rendszer. Minden egyetem és szak mást és mást vár el. Van, ahol elég egy motivációs levél, egy önéletrajz, egy tanári ajánló és egy nyelvvizsga, máshol viszont egy interjú is a felvételi része. A nyelvtudást illetően általában 6.5-7 pont szükséges IELTS nyelvvizsga esetén, 170-193 pont Cambridge vizsga és 92-100 pont TOEFL nyelvvizsga esetén.

Ha pedig még nem vagy biztos abban, hogy melyik szak vagy egyetem a számodra megfelelő, akkor a döntés meghozatalában sokat segíthetnek az évente többször megrendezésre kerülő nyílt napok.

Merész Flóra

Képek forrása: pinterest.com