Újabb változások a zöldkártyával kapcsolatban

A hagyományos papíralapú, kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) meglétét igazoló‘zöldkártya’, ezentúl nemhogy kártya nem lesz, de már zöld sem.

Alig néhány éve vezették be az elektronikus opciót az igazolással kapcsolatban, amivel nem mellesleg több biztosító előszeretettel él. Azonban, hogy tovább egyszerűsítsék az amúgy nemzetközileg elfogadott zöldkártya rendszert, október elsejétől már csak fekete-fehér alapon kell kiadni a ‘zöldkártyát’.

Erről a döntésről pénteken adott hírt a Magyar Közlöny, és a pénzügyminisztériumi rendelet még aznap hatályba is lépett.

A Zöldkártya Rendszer magyar szervezete, a MABISZ értesíti a kgfb-vel foglalkozó biztosítókat a fehér-fekete alapszínű kibocsátás engedélyezéséről.

Maga a kgfb az Európai Gazdasági Térség, Svájc, valamint minden olyan ország területére érvényes, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás fog születni. Egyes országok, így az Európai Unió összes tagállama is, tagjai az úgynevezett ‘rendszámegyezménynek’, amely azt jelenti, hogy a fedezet igazolásaként elfogadják a kocsi rendszámtábláját. Azon országok, amelyek nem részesei a rendszámegyezmények, – így például egyetlen szomszédos országként Ukrajna – beutazáskor a fedezet meglétét igazoló, zöldkártyát feltételként szabják meg a határátkeléskor.

Forrás: Origo

Kiemelt kép: pixabay.com