Van de Beek a Manchester Unitedben folytatja

A Premier League-ben szereplő Manchester United bejelentette, hogy szerződtette Donny Van de Beeket az Ajax csapatától. A holland középpályás 5+1 éves szerződést kötött a vörös ördögökkel.

A 23 éves játékos az Ajax utánpótlását végig járva 2015-ben mutatkozott be a felnőttek között. Fiatal kora ellenére már tapasztalt játékosnak mondható. Egyik legjelentősebb sikere a 2019-es BL elődöntőbe jutás az Ajax-al, de 2017-ben Európa Liga döntőt is játszott a Manchester United ellen.

A múlt szezonban 37 mérkőzésen 10 gólt és 11 asszisztot jegyzett a holland Eredivisie-ben mielőtt a járvány miatt félbeszakították a bajnokságot.

Van De Beek örömének adott hangot:

„Nem tudom elmondani, hogy milyen hihetetlen lehetőség számomra egy ilyen történelmű klubhoz csatlakozni. Készen állok arra, hogy a következő szintre lépjek a karrieremben és a legmagasabb szinten teljesítsek.

„Mindenki elmondta, milyen különleges az Old Trafford atmoszférája és alig várom, hogy megtapasztalhassam ezt, amint a járványügyi helyzet ezt lehetővé teszi.”

„Ebben a csapatban játszanak a világ legjobb középpályásai közül néhányan és tudom sokat tanulhatok tőlük, ugyanakkor szeretném a saját erősségeimet is kidomborítani.”

„Beszéltem a managerrel az elképzeléseiről, az irányról ahova a klub tart. Nagyon izgatott vagyok és alig várom, hogy részese lehessek.”

Ole Gunnar Solskjaer elégedetten nyilatkozott:

„Donnynak minden technikai képzettsége megvan ahhoz, ami szükséges ahhoz, hogy itt játsszon, illetve a személyisége is beleillik a Unitedéba. Hihetetlen jól lát a pályán, jól mozog és olvassa a játékot. Ezen képességei jól kiegészítik majd a a középpályánkat és érkezése mélységet is teremt a kereten belül.”

Néhány adat a játékosról:

Név: Donny Van de Beek

Életkor: 23 éves

Nemzetiség: Holland

Magasság: 184 cm

Pozíció: középső középpályás

Szerződésének lejárta: 2025.06.30

Donny Van de Beek 175-ször játszott az Ajax színeiben. A középpályán betöltött szerepe sokat változott. A 2018/2019-es Bajnokok Ligája kiírásban 10-es pozícióban játszott Frenkie De Jonggal karöltve, aki mélyebbről szervezte az Ajax játékát. De Jong távozásával visszavontabban szerepelt, ezzel teret engedve Hakim Ziyechnek és David Neresnek.

Van de Beek nemcsak box-to-box középpályást játszott a múlt szezonban. Mikor az előbbi két említett csapattársa hiányzott, Donny gyakran csatárként is feltűnt a csapatban. 19-szer kezdett támadó középpályásként és 18-szor játszott támadóként.

Noha középpályásként játszik a gólszerzésben is jeleskedik a holland 175 Ajaxos meccsén 41-szer zörgette meg az ellenfelek hálóját. A 2019/2020-as szezonban 23 bajnokin 8-szor talált be, ami 0.38-as gól/meccs mutató. Ha a United jelenlegi keretével vetjük össze, csak Bruno Fernandesnek jobbak a számai, aki 14 meccsen 8 gólt szerzett ez 0.61-es gól/meccs mutatót vonz maga után. A holland igen pontosan is céloz. Lövései 36.4 százalékban találják el a kaput, átlagosan 0.75 lövés per meccs, pedig a harmadik legjobb mutató a United középpályásaihoz hasonlítva.

A helyzetteremtés is Van de Beek egyik erőssége. Átlagosan 0.24 gólpasszt adott meccsenként, amivel a holland ligában ligaelső. A Unitedben Bruno Fernandes teremtette a legtöbb helyzetet, átlagosan 0.53 asszisztal meccsenként. Kulcspasszok tekintetében Van de Beek a harmadik legjobb lenne a United játékosai között átlagosan 1.8 kulcspassz/meccs, csak Paul Pogba (1.9) és Bruno Fernandes előzi meg (2.1-gyel).

A középpályás a védekezésből is kiveszi a részét. Az Ajaxban tavaly meccsenként átlagosan 2 szerelést tudhatott magáénak, a United játékosokhoz hasonlítva csak Matic (2.2) és Fred (2.1) volt nála jobb.

A labdaszerzéselet tekintve 0.7 labdaszerzés/ meccs, csak Fred (1.3), Matic (1) és McTominay (1.1) volt nála jobb.

Összességében elmondható, hogy a United egy univerzális középpályást igazolt, aki mindenből kiveszi egy picit a részét, ez pedig számos opciót teremthet a csapaton belül.

Forrás: manutd.com

Kép forrása: onefootball.com