,,Visszatérünk az első hullám szabályaihoz”, a kormányinfó legfontosabb részletei.

A pénteki kormányinfó első témájaként Gulyás Gergely megerősítette az eddigi pletykákat, szeptember 1-jétől újabb szigorítások lépnek érvénybe.  A gazdaság, a munkahelyek és az iskolakezdés védelme érdekében Magyarországra külföldi állampolgár csak kivételes esetekben érkezhet, míg a hazatérő magyar állampolgároknak két hetes karanténba kell vonulni.

A miniszter kiemelte, az ország újra létesít majd egy humanitárius folyosót, valamint az üzleti célú utazások és a katonai konvojok utazása a jövőben is lehetséges lesz.

Külön kérdésre válaszolva a miniszter elmondta, a PCR teszttel kapcsolatos állami álláspont nem változott: a kontaktszemélyeknek ingyenes, míg a külföldről hazaérkezett állampolgároknak, akik a karantént nem szeretnék letölteni, fizetős a vizsgálat.

Az iskolakezdéssel kapcsolatban is több kérdés merült fel. A tanévnyitók “online-osítását” javasolta a miniszter, míg az őszi osztálykirándulásokról Gulyás Gergely azt mondta, hogy egyedi mérlegelés alapján, de szigorúan belföldön lehetnek.

A Szuperkupa-döntő is téma volt a kormányinfón. Mindenekelőtt Gulyás Gergely leszögezte, csak a tervekről tud nyilatkozni. Elmondta, hogy az UEFA csak minden harmadik jegyet adja majd el, a csapatok szurkolóinak 3 – 3 ezer darabot. A miniszter ehhez még hozzáfűzte: “Szigorú szabályok lesznek, ha egyáltalán lehet majd látogatni. A meccs nyilván nem fog elmaradni.”

Lehetőségként a miniszter elmondta, a drukkerek elképzelhető, hogy a reptérről egyenesen a stadionba, majd vissza fognak csak menni.

A kormányinfón még szót ejtettek arról, hogy a hiteltörlesztési moratórium további meghosszabbítása is egy lehetséges tervezet.

Forrás: MTI

Képek forrása: MTI/Szigetváry Zsolt