WC vagy bidé? (1.rész)

Következő cikkünkben a szanitertermékek azon csoportját vesézzük ki, amelyek kizárólag kerámiából készülnek. Ezek a wc/bidék.

Bizony ezen a területen is óriási kínálat van a piacon gagyitól a minőségiig, ezért adunk egy kis kalauzt hozzájuk.

Gyártástechnológiailag van némi hasonlóság a burkolatok és a WC csészék elkészítése között, hiszen hasonló anyagokkal csak más arányban és hőmérsékleten készülnek, viszont itt elérkezünk már is az első sarkalatos ponthoz, mégpedig a nem megfelelő kiégetés. Ugyanis a WC csészék és bidék kerámiateste, nem megfelelő kiégetés esetén nem tömörödik kellően össze, porózus marad az anyag szerkezete, vagyis nem kellően szilárd, stabil. A kerámiatestre rákerülő üvegmáz, vagy más néven zománc, ami a ragyogó fehér felületet adja viszont egy rendkívül rideg és kemény bevonat, ami ha egy ilyen gyengébb minőségű kerámiatestre kerül fel, akkor egy sarkos szélű parfümös üveg is képes hajszálrepedéseket okozni, ha véletlenül bele/ráejtjük. Ezt a szakzsargonban pókhálósodásnak hívjuk.

Miért is történhet meg ilyen? Mivel ez az üvegmáz nem képes mozogni a ridegsége miatt, de az alatta lévő nem megfelelően kiégetett kerámiatest porózus szerkezete ezt nem „támasztja” kellően fixen, akkor ez az üvegmáz sajnos meg tud mozdulni és mivel ez egy rideg bevonat, egy ilyen minimális elmozdulási lehetőség is repedést eredményez. Alapvetően az európai szabványok szerinti terhelés 400 Kg, amit a WC karimájára tett foszlideszkán keresztül hidraulikus présgéppel egy órán át fenntartanak, amit mindenféle károsodás nélkül kell a próbadarabnak átvészelni. A nem megfelelően kiégetett wc-k is elméletileg sikerrel veszik ezt a tesztet, a kerámiatest vastagságának köszönhetően, de ez a fentebb leírt problémát sajnos ekkor nem hozza a felszínre. Valahol itt is igaz az ár/érték arány, személyes tapasztalatunk, hogy a legolcsóbb WC csészéknél idő kérdése a pókhálósodás, és van még egy jele annak, hogy ellenőrizzük, hogy minőségi WC csészével van e dolgunk. A könnyed tisztítás és a megfelelő higiénia végett egy jó WC csészének a perem alatti része is ki van zománcozva. Az üzlethelyiségben a WC-ket nézegetve nyugodtan legyünk szemérmesek, és az ujjainkkal nyúljunk be a perem alá. Ha rücskös felületet érzünk, biztosak lehetünk benne, hogy ott nincs zománc, azt a részt nehezebb lesz tisztán tartani és az oda feltapadó szennyeződéseken is könnyebben elszaporodnak a különféle „szaniterbaktériumok”. Ha egy perem alatt is rendesen kizománcozott és kizománcozatlan WC csésze között csak pár ezer Ft különbség van, akkor jusson eszünkbe, hogy a higiénián spórolni elég bátor dolog.

Aki különösen érzékeny a WC higiéniájára, annak a perem nélküli WC-t javasoljuk, ugyanis annak a nyitott derékszögű peremrész alatt teljes a zománcozás, de ettől is fontosabb, hogy a víz öblítéskor nagy erővel áramlik ezen a részen, így a szennyeződések letapadására is minimális az esély. A tisztítása pofonegyszerű, mivel a nyitott rész könnyen hozzáférhető. A derékszögű peremrész alatt irányított áramlásban lévő víznek köszönhetően az ilyen WC-k öblítéskor “fröccsenésmentesen” működnek.

Cikkünk hamarosan folytatódik.

Kép forrása: pixabay.com