WC vagy bidé? (2. rész)

(A kerámia szaniter cikkünk folytatása)
A világ trendje azt mutatja, hogy egyre inkább a fali WC-k kerülnek előtérbe és ennek több oka is van. Elsősorban a praktikum, hiszen a fali WC-k alsó része és a padló között nem ritkán van egy 8-10 cm-es hely, ahová egy felmosófej kényelmesen befér. Másodsorban a rejtettkeretes és a falba süllyesztett tartályok is csak fali WC-vel kompatibilisek igazán, harmadrészt higiéniailag a mélyöblítést tartják jobbnak a gyártók a laposöblítéssel szemben, ennek kialakítása pedig a fali WC-knél egyszerűbb. És végül, de nem utolsósorban, egy fali WC installációja/cseréje sokkal egyszerűbb, mint egy álló WC-nél, elég csak a leültetéskor a szilikonozás átvágására gondolni, már ha a vízszerelő leszigetelte.

Addig egy fali WC-nél csak a 2 tartó csavar leoldásával túl vagyunk a nehezén. Bár Magyarországon még a mai napig sokan keresik az álló és laposöblítésű WC csészéket, de jobb tudni, ahogy múlik az idő, úgy egyre jobban kiszorulnak ezek a típusok a kínálatból. Fontos megemlíteni, már csak a masszivitása miatt is, az úgynevezett monoblokkos WC-ket, amelyek még álló típusban léteznek, és robosztus felépítését annak köszönheti, hogy a WC csésze és a tartály egybe van gyártva, nem 2 különálló részből áll.

Általában nem is lehet ilyen terméket találni az alsóbb árkategóriákban. Ami fontos, hogy ott nem kell attól tartani, hogy leszakad vagy eltörik a tartály, mert eléggé masszív .
A bidékre csak röviden térnék ki, mert Magyarországon a mai napig nem eléggé elterjedt, több okból is. Eleve a panellakásokban, illetve a társasházi lakások nagy részében nincs hozzá elegendő hely, illetve még az emberek tudatában annyira nem ismertek az előnyei. Minőségileg a WC-hez hasonló dolgokra érdemes figyelni, viszont itt is ugyanaz a trend figyelhető meg, mint a WC-knél: itt is a fali verzió az elterjedtebb egyre inkább, ahhoz pedig egy szerelő keret beépítése nélkülözhetetlen, ami akár a bidénél is drágább lehet. Mivel a bidékre speciális csaptelep való, a korábban a csaptelepekről írt cikkben leírtak szerint érdemes a kiválasztásnál dönteni.

Reméljük tudtunk segíteni, ne feledjék, a legolcsóbb fürdőszoba könnyen lehet egyben a legdrágább is, ha idő előtt kell szinte mindent cserélni/újítani benne!

Kép forrása: flickr.com